Τρίτη 06.05.2025
More

    Κομισιόν: Μπλόκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το τέλος του 2027

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τον επόμενο μήνα την απαγόρευση νέων συμφωνιών για το ρωσικό φυσικό αέριο από το τέλος του έτους και την απαγόρευση των εισαγωγών στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμβάσεων από το τέλος του 2027, όπως προκύπτει από προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο δημοσιεύει το Reuters.

    Το προσχέδιο του «οδικού χάρτη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σταδιακή κατάργηση της ρωσικής ενέργειας, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί την Τρίτη, αναφέρει ότι τον Ιούνιο η Επιτροπή θα υποβάλει νομική πρόταση για την απαγόρευση των υπόλοιπων εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και LNG στο πλαίσιο υφιστάμενων συμβάσεων έως το τέλος του 2027. Το προσχέδιο πάντως ενδέχεται να αλλάξει πριν από τη δημοσίευσή του.

    Οι περιορισμοί της Κομισιόν θα σήμαιναν ότι ο οργανισμός προμηθειών Euratom δεν θα μπορεί πλέον να εγκρίνει παρατάσεις των υφιστάμενων συμβάσεων για ρωσικά πυρηνικά καύσιμα.

    Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την υποχρέωση των χωρών να καταρτίσουν εθνική στρατηγική για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου από το τέλος του 2027, ενώ θα εισηγηθεί τον Ιούνιο να υπάρξει νομοθεσία που θα καθορίζει στόχους για τις χώρες ώστε να αντικαταστήσουν τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα με εναλλακτικές λύσεις, αναφέρει το προσχέδιο.

    Περίπου το 19% του φυσικού αερίου της Ευρώπης εξακολουθεί να προέρχεται από τη Ρωσία, μέσω του αγωγού TurkStream και των μεταφορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το 40% που προμήθευε η Ρωσία πριν από το 2022. Αλλά οι Ευρωπαίοι αγοραστές εξακολουθούν να έχουν συμβάσεις «take or pay» με τη Gazprom, οι οποίες απαιτούν από εκείνους που αρνούνται τις παραδόσεις φυσικού αερίου να εξακολουθούν να πληρώνουν για το μεγαλύτερο μέρος των συμβατικών ποσοτήτων.

    Καθώς προσπαθεί να μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει πρόθυμη να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό LNG, ένα από τα βήματα που έχει απαιτήσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την Ευρώπη ως τρόπο συρρίκνωσης του εμπορικού πλεονάσματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

     

    Πηγή: Reuters

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ