Η Κομισιόν κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να ξεκινήσουν νωρίτερα την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της γρίπης, λόγω του πιθανού δεύτερου κύματος κορωνοϊού το φθινόπωρο.
Στόχος είναι να μειωθεί ο κίνδυνος για ταυτόχρονη έξαρση γρίπης και κορωνοϊού το φθινόπωρο, καθώς η Κομισιόν θέλει να προληφθεί ο κίνδυνος κορεσμού των νοσοκομείων από πλήθος ασθενών, όπως συνέβη στην κορύφωση της πανδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Έτσι, η Κομισιόν κάλεσε τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν νωρίτερα στον εμβολιασμό για τη γρίπη, το καλοκαίρι. Συνήθως τα εμβόλια για την γρίπη γίνονται στην Ευρώπη το φθινόπωρο. Επιπλέον, κάλεσε τις χώρες να αγοράσουν περισσότερα εμβόλια κατά της γρίπης και να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν.
«Ταυτόχρονα ξεσπάσματα εποχικής γρίπης και Covid-19 θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας», αναφέρει έγγραφο της Κομισιόν με έναν κατάλογο ενεργειών που πρέπει να γίνουν προκειμένου τα κράτη της ΕΕ να προετοιμαστούν για ένα πιθανό μεγάλο δεύτερο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο.
Επιπλέον, η Κομισιόν ζήτησε από τα κράτη να υποβάλουν περισσότερους ανθρώπους σε διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό και να δημιουργήσουν επαρκή συστήματα ιχνηλάτησης.
Επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών που θα λειτουργούν διασυνοριακά εντός των χωρών της ΕΕ. Σε αυτή τη φάση, μόνο 10 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θέσει σε λειτουργία τέτοιες εφαρμογές.
Τα μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν
Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που παρουσίασε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης νέας έξαρσης του κορωνοϊού είναι τα εξής:
• Αύξηση της κάλυψης των εξετάσεων, της ιχνηλάτησης επαφών και της επιτήρησης από τους φορείς δημόσιας υγείας, ώστε να χαρτογραφούνται οι συρροές κρουσμάτων και να περιορίζεται η εξάπλωση επιδημικών εξάρσεων.
• Διασφάλιση της ομαλής παροχής μέσων ατομικής προστασίας, φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω μηχανισμών όπως οι συμφωνίες κοινής προμήθειας έκτακτης ανάγκης και τα στρατηγικά αποθέματα της ΕΕ.
• Διατήρηση ταχείας κινητοποίησης στον τομέα της δημόσιας υγείας, χωρίς παραμέληση άλλων τομέων της υγείας, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της μεταφοράς ιατρικού προσωπικού και ασθενών μεταξύ κρατών μελών, καθώς και με τον συντονισμό της ανάπτυξης ιατρικών ομάδων και εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης για τις αιτούσες χώρες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
• Παροχή στοχευμένων και τοπικών μη φαρμακευτικών μέτρων βάσει έρευνας και στοιχείων, καθώς και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εκ νέου επιβληθέντων μέτρων.
• Υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και τα περιθωριοποιημένα άτομα, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για τις εξετάσεις, τη φροντίδα και τη θεραπεία, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και την ψυχολογική υποστήριξη.
• Μείωση της επιβάρυνσης από την εποχική γρίπη, ώστε να αποφευχθεί η πρόσθετη πίεση στα συστήματα υγείας που βρίσκονται ήδη στα όριά τους, με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με άλλα μέσα όπως η εξασφάλιση πρόσθετων εθνικών προμηθειών σε εμβόλια κατά της γρίπης.
«Καθήκον μας είναι να παραμένουμε σε εγρήγορση και να δρούμε προληπτικά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι το σύνολο των μέτρων στοχεύει στην αντιμετώπιση περαιτέρω ενδεχόμενων εστιών του COVID-19.