Κυριακή 19.01.2025
More

    Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

    Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών εξακολουθεί να κινείται η τουρκική λίρα, της οποίας το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο, λόγω των αθρόων οικονομικών προβλημάτων της γειτονικής χώρας.

    Eίναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στις αγορές συναλλάγματος το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 7,38 λιρών ανά δολάριο -κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 7,41 λιρών. Την ίδια ώρα, έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, η τουρκική λίρα κινείται στο επίπεδο των 8,75 λιρών ανά ευρώ.

    Από την αρχή του έτους, το νόμισμα της γειτονικής χώρας παρουσιάζει διψήφιες απώλειες τόσο έναντι του δολαρίου (-19%) όσο και έναντι του ευρώ. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ότι συνιστά την αχίλλειο πτέρνα όλων των αναδυόμενων νομισμάτων, έχοντας καταγράψει τη μεγαλύτερη ετήσια κάμψη.

    Τον προηγούμενο μήνα, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε τη μερική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, σε μία προσπάθεια στήριξης του εθνικού νομίσματος.  Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, το βασικό επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 8,25%.

    Κι αυτό, διότι οι ιθύνοντες της κεντρικής τράπεζας απέφυγαν να προχωρήσουν σε ριζικές νομισματικές αλλαγές, υπό την πίεση και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα -ή ακόμη και χαμηλότερα- επίπεδα, ώστε να μην εκτροχιαστεί πλήρως η πορεία του ΑΕΠ.

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 9,9% το β’ τρίμηνο, ως απόρροια –μεταξύ άλλων- και της πανδημίας της Covid-19.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε τον προηγούμενο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από το 1989, καθώς διαμορφώθηκε στα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια.  Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο εκτροχιασμός του εμπορικού ισοζύγιο οφείλεται στις αθρόες αγορές χρυσού, οι οποίες με τη σειρά τους, αποδίδονται στην προσπάθεια στήριξης της τουρκικής λίρας.

    Από την πλευρά τους, οι ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τουρκικές αρχές έχουν καθυστερήσει σημαντικά να δράσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την στήριξη της λίρας και της τουρκικής οικονομίας. Κι αυτό φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον, καθώς τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας τείνουν μειούμενα, οι κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος αποδεικνύονται δαπανηρές, ενώ η διεθνής ζήτηση για τα «ακριβά» νομίσματα βαίνει αυξανόμενη.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ