Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικοινώνησαν την Κυριακή με τον Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν από την προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν – ένα τηλεφώνημα που ενδέχεται να καθορίσει την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία.
Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει αυτή την επικοινωνία ως «καθοριστική» για να τεθούν τα θεμέλια μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας. Πρόκειται για την πρώτη τους δημόσια γνωστή συνομιλία έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες.
Ηγέτες από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία – συγκεκριμένα ο Βρετανός πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Εμανουέλ Μακρόν – μίλησαν με τον Τραμπ τονίζοντας την ανάγκη για ανεπιφύλακτη εκεχειρία και τη σοβαρή συμμετοχή του Πούτιν στις διαπραγματεύσεις. Αν δεν υπάρξει πρόοδος, προειδοποίησαν για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο Μερτς δήλωσε: «Ευελπιστούμε σε πρόοδο. Είναι σαφές ότι Ευρώπη και ΗΠΑ θέλουν να τερματίσουν αυτόν τον τρομερό πόλεμο από κοινού και με αποφασιστικότητα».
Ωστόσο, ο Πούτιν συνεχίζει να αποφεύγει τη συμμετοχή σε συνομιλίες υπό ξένους όρους. Την προηγούμενη εβδομάδα, απέρριψε πρόταση συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Τουρκία, παρότι αρχικά είχε δείξει προθυμία για διάλογο.
Ο Τραμπ, αν και έχει ασκήσει ήπια κριτική στη Ρωσία, υποστήριξε ότι χωρίς αυτόν δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη. Αναμένεται να επικοινωνήσει και με τον Ζελένσκι μετά το τηλεφώνημα με το Κρεμλίνο.
Ο Ζελένσκι συναντήθηκε την Κυριακή με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς στη Ρώμη, με τη συνάντηση να περιλαμβάνει και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του για «πραγματική διπλωματία» και τόνισε την ανάγκη για άμεση και πλήρη εκεχειρία.
Ο Ρούμπιο αποκάλυψε πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ του είπε ότι η Μόσχα ετοιμάζει έγγραφο με τους όρους της για εκεχειρία. Ωστόσο, προειδοποίησε: «Δεν θα συμμετέχουμε σε ατέρμονες συνομιλίες χωρίς ουσία. Αν υπάρξει διάθεση για παραχωρήσεις, θα συνεχίσουμε. Διαφορετικά, θα επανεξετάσουμε τη στάση μας».
Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι φοβούνται ότι, αν η κυβέρνηση Τραμπ αποσυρθεί από τις συνομιλίες, ενδέχεται να σταματήσει και η στρατιωτική βοήθεια, δίνοντας στρατηγικό πλεονέκτημα στη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι συμμετείχε στην κοινή επικοινωνία των Ευρωπαίων με τον Τραμπ την Παρασκευή, δείχνοντας στενό συντονισμό.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Κυριακή από τη Ρώμη ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι «καθοριστική» για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, η Ρωσία κλιμακώνει. Πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επίθεση με drones από την αρχή του πολέμου, εκτοξεύοντας 273 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δολώματα, σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία.
Παράλληλα, η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GUR προειδοποίησε για επικείμενη εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου RS-24 “Yars”, με εμβέλεια έως 10.000 χλμ., από την περιοχή Σβερντλόβσκ στη Ρωσία — μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ως απόπειρα εκφοβισμού.
Με πληροφορίες από Financial Times