Σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΥ
Λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αντισώματα έναντι του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Ο ΠΟΥ παρακολουθεί συνεχώς τις επιδημιολογικές μελέτες. Αποδεικνύεται ότι λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αντισώματα έναντι του κορωνοϊού. Φυσικά, για παράδειγμα, σε κάποιες πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές υπάρχουν εστίες, στις οποίες το 50%-60% του πληθυσμού έχει εκτεθεί στον ιό και έχει αντισώματα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μια ολόκληρη χώρα, ή περιφέρεια ή πόλη, έχει επιτύχει την ανοσία της αγέλης» δήλωσε σε συνέντευξή της την Κυριακή, η επικεφαλής ερευνήτρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Soumya Swaminathan.
Όπως πρόσθεσε, η Swaminathan, τα εγκεκριμένα εμβόλια παρέχουν αρκετά υψηλή προστασία έναντι της νοσηλείας ή τον θάνατο από Covid-19. Η αποτελεσματικότητα όμως των εμβολίων σε σχέση με εκείνους που έχουν ήπια συμπτώματα ή με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς είναι ακόμη υπό μελέτη.
Σημειώνεται ότι πάνω από 114 εκατομμύρια κρούσματα covid έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως από την έναρξη της πανδημίας την περασμένη άνοιξη μέχρι σήμερα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο αριθμός θανάτων από COVID-19 παγκοσμίως, ανέρχεται σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια.
Αυξάνεται η ανταπόκριση του κόσμου στα εμβόλια, σύμφωνα με διεθνή έρευνα
Την ίδια ώρα, η ανταπόκριση του κόσμου προς το εμβόλιο κατά της Covid-19 δείχνει να αυξάνεται σε πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ ή ακόμα και τη Γαλλία, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την εταιρία Kekst CNC. Η έρευνα διενεργήθηκε σε έξι χώρες (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Σουηδία) και αποτυπώνει μια ξεκάθαρη ανοδική τάση σε σχέση με το τέλος του 2020.
Έτσι, στη Γαλλία, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν ένα εμβόλιο ή δηλώνουν ότι το έχουν ήδη κάνει, συγκριτικά με μόλις 40% τον περασμένο Δεκέμβριο. Η αύξηση είναι ακόμα πιο θεαματική στη Σουηδία, με 76% θετικές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό συγκριτικά με 51% τον Σεπτέμβριο του 2020. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα όπου το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο, 89%, συγκριτικά με 65% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αντίθετα, οι ερωτηθέντες είναι πολύ πιο επικριτικοί σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας στις χώρες τους.