Η νεαρή φώκια είχε κερδίσει τις καρδιές των Λονδρέζων τις τελευταίες εβδομάδες
Κτηνίατροι αναγκάστηκαν να κάνουν ευθανασία στον «Φρέντι», μια δημοφιλή φώκια στον Τάμεση που δέχθηκε άγρια επίθεση από σκύλο την περασμένη Κυριακή.
Η νεαρή φώκια είχε ονομαστεί έτσι με έμπνευση από τον Φρέντι Μέρκιουρι, επειδή διασκέδαζε τους περαστικούς με τα όσα έκανε. Είχε κερδίσει τις καρδιές των Λονδρέζων από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στον Τάμεση, κοντά στη γέφυρα Χάμερσμιθ, πριν από μερικές εβδομάδες.
Όμως, την Κυριακή ο «Φρέντι» δέχθηκε άγρια επίθεση από σκύλο. Τέσσερις περαστικοί, ανάμεσά τους ένας κτηνίατρος, έσπευσαν να απελευθερώσουν τη 10 μηνών φώκια από τα σαγόνια του σκύλου. Ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου το πήρε και έφυγαν από το σημείο.
Άνθρωποι της BDMLR, οργάνωση της Βρετανίας για τη διάσωση θαλάσσιων θηλαστικών, έσπευσαν στο σημείο και αφού περιποιήθηκαν τα τραύματα του «Φρέντι», τον μετέφεραν σε νοσοκομείο για άγρια ζώα.
Η κατάσταση της φώκιας δεν άφησε περιθώρια στους κτηνιάτρους. Είχε κάταγμα και εξάρθρωση στο ένα του πτερύγιο, ενώ είχε υποστεί ζημιά σε αρθρώσεις και νεύρα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο άγριων ζώων, οι κτηνίατροι ανέφεραν πως η μόνη «ηθική και δίκαιη επιλογή» που είχαν ήταν να πάψει να υποφέρει η φώκια και έτσι αποφασίστηκε η ευθανασία.
Οι ειδικοί εξήγησαν ότι δεν μπορεί να γίνει αναισθησία σε φώκια και παρότι έκαναν ενέργειες για το κάταγμα, δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για την εξάρθρωση. Επίσης, παρά τα αντιβιοτικά και τα αναλγητικά που χορηγούνταν στον «Φρέντι», ήταν ξεκάθαρο πως δεν ένιωθε καλά και αρνούνταν να φάει. Οι κτηνίατροι ανέφεραν ακόμη πως υποπτεύονταν ότι εξαπλωνόταν η μόλυνση από τα τραύματα που του προκάλεσε ο σκύλος.
Η οργάνωση BDMLR επικοινώνησε με αρκετούς κτηνιάτρους για θαλάσσια θηλαστικά, τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ολλανδία, μεταξύ των οποίων ένας ορθοπεδικός χειρουργός, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε να γίνει τίποτα.
Με αφορμή αυτή τη θλιβερή ιστορία, οι κτηνίατροι του νοσοκομείου έκαναν έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει ποτέ τις φώκιες, όπως και πάντα να έχουν με λουρί και υπό έλεγχο τους σκύλους τους.
«Ελπίζουμε αυτή η ιστορία να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ανθρώπων προκειμένου να ακολουθούν τις κατάλληλες οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται κοντά στα άγρια ζώα, προκειμένου να μην τους προκαλούν ενόχληση ή χειρότερα προβλήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο CΕΟ της οργάνωσης BDMLR, Άλαν Νάιτ.
Με πληροφορίες από BBC, Guardian