Οι γκρίζες φάλαινες έχουν μάθει να πλησιάζουν τις βάρκες που τις παρακολουθούν για να ζητήσουν τη βοήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται στο σκάφος για να τις καθαρίσουν από τα παράσιτα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Πολλές εικόνες που δείχνουν τη συμπεριφορά των φαλαινών στη λιμνοθάλασσα Ojo de Liebre, στα ανοιχτά της Μπάχα Καλιφόρνια, στο Μεξικό, απαθανατίζουν τη στιγμή που ένα θηλαστικό πλησιάζει μια μικρή βάρκα και ο καπετάνιος του αφαίρεσε τις ψείρες της φάλαινας, δήλωσε ο Paco Jimenez Franco για αμερικανικό ειδησεογραφικό site. . «Είναι πολύ ενδιαφέρον για μένα», λέει.
Ο Φράνκο έβγαλε μια ψείρα από το κεφάλι της φάλαινας την πρώτη φορά που πλησίασε αρκετά για να το κάνει. «Μόλις έβγαλα την πρώτη, πλησίασε ξανά για να συνεχίσω», είπε. Η ίδια φάλαινα επέστρεφε επανειλημμένα για περισσότερη «περιποίηση», λέει ο Φράνκο.
Οι ψείρες της φάλαινας είναι καρκινοειδή της οικογένειας Cyamidae που σέρνονται στο κεφάλι του θηλαστικού. Αυτά μπορεί να είναι ευεργετικά για τις φάλαινες επειδή τρώνε τα φύκια από το σώμα τους και τρέφονται με το δέρμα που ξεφλουδίζει. Ωστόσο, θεωρείται ότι οι ψείρες της φάλαινας μπορούν να ερεθίσουν το ζώο. «Νομίζω ότι οι γκρίζες φάλαινες έχουν μια σχέση αγάπης-μίσους με τις ψείρες τους», είπε ο Mark Carwardine, Βρετανός ζωολόγος με μεγάλη εμπειρία στον τομέα. «Οι φάλαινες έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα και τα χιλιάδες πλάσματα που προσκολλώνται πάνω τους ή κυκλοφορούν με τα εξαιρετικά αιχμηρά νύχια τους πρέπει να τις τρελαίνουν». «Είναι πραγματικά οδυνηρό όταν μια ψείρα φάλαινας δαγκώνει το δάχτυλό σου. Αισθάνεται σαν καρφίτσες και βελόνες», προσθέτει.
Οι γκρίζες φάλαινες στα ανοιχτά της Μπάχα Καλιφόρνια είναι γνωστές για την περίεργη συμπεριφορά τους προς τις βάρκες, παρόλο που κυνηγήθηκαν υπερβολικά τον 20ο αιώνα.
Αν και δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι η προσέγγιση ανθρώπων για να τους βοηθήσει να απαλλαγούν από τα παράσιτα είναι μια νέα συμπεριφορά στις φάλαινες, ο Carwardine είπε ότι δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο. «Οι φάλαινες σίγουρα δεν φαίνεται να τους πειράζει όταν οι άνθρωποι τις βοηθούν, αν και θα έπρεπε να αφαιρέσεις εκατοντάδες παράσιτα για να κάνεις μεγάλη διαφορά», είπε. Επειδή οι ψείρες τρέφονται με το κατεστραμμένο δέρμα της φάλαινας, λέει ο Carwardine, «και όχι παράσιτα, είναι στην πραγματικότητα αυτό που λέμε συμβιώτες, με άλλα λόγια, κάθε ζώο επωφελείται από το άλλο». Η νέα συμπεριφορά των φαλαινών θα μπορούσε να θεωρηθεί εξίσου συμβιωτική.
Δεδομένου ότι οι γκρίζες φάλαινες μπορούν να ζήσουν για τουλάχιστον 80 χρόνια, είναι πιθανό όσες ζούσαν τη στιγμή του κυνηγιού να έχουν προσαρμοστεί από τότε ώστε να επωφελούνται από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.
Πηγή: Digi24.ro