Για άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Μάχη ενάντια στο χρόνο δίνουν τα συνεργεία διάσωσης για το θαύμα στα χαλάσματα σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, Μανταλέι, τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, με νεκρούς στη χώρα να ξεπερνούν τους 1.600. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για την σοβαρή έλλειψη ιατρικών προμηθειών, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο διαχείρισης της φυσικής καταστροφής.
Στη Μπανγκόκ και στο σημείο, όπου ο υπό ανέγερση ουρανοξύστης ισοπεδώθηκε, ανασύρθηκε ακόμη μία σορός, η 17η ενώ στην Ταϊλάνδη 80 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.
Στους 1.700 οι νεκροί στη Μιανμάρ – Δόνηση 5,1 Ρίχτερ έπληξε σήμερα την πόλη Μανταλέι
Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από την στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ, οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 1.700, πάνω από 3.400 είναι οι τραυματίες και 300 είναι οι αγνοούμενοι. Ωστόσο, όπως λέει ο επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης, αυτός ο αριθμός μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τους μετασεισμούς. Μάλιστα πριν από λίγο καταγράφηκε ένας μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ, 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μανταλέι, όπου ήταν το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της Παρασκευής των 7,7 Ρίχτερ.
Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Βάνα Κουτρουλού, η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας γίνεται μετ’ εμποδίων, γιατί αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ κακή κατάσταση το οδικό δίκτυο ενώ δυσκολίες προκύπτουν και από τις εχθροπραξίες του στρατού με τους αντάρτες στη Μιανμάρ.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων σωστικών συνεργείων που λένε ότι καταφέρνουν να βγάλουν ανθρώπους από τα ερείπια, αλλά δεν έχουν πού να τους πάνε για να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες γιατί δεν υπάρχουν νοσοκομεία, αλλά και ιατρικές προμήθειες.
Βιβλική καταστροφή στη Μιανμάρ από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ
Μία γυναίκα ανασύρθηκε από τα συντρίμμια κτιρίου στην Μανταλέι 30 ώρες μετά τον φονικό σεισμό των 7.7 ρίχτερ που συγκλόνισε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη.
Δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar αποκαλύπτουν την κατάσταση στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Η ήδη απομονωμένη και διαλυμένη από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο Μιανμάρ πλέον βρίσκεται στο χείλος της απόλυτης καταστροφής, με τον πραγματικό αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να παραμένει άγνωστος. Εκατοντάδες τραυματίες παραμένουν έξω από τα νοσοκομεία που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
«Αυτός ο ποταμός πίσω μου χωρίζει την Ταϊλάνδη από την Μιανμάρ. Και είναι πολύ δύσκολο για τους δημοσιογράφους να εισέλθουν στην χώρα και να δουν από πρώτο χέρι την καταστροφή από τον σεισμό» ανέφερε ο ανταποκριτής του ABC Australia.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ότι η βοήθεια δεν φτάνει στα μέρη που έχουν πληγεί περισσότερο.
Σκάψαμε μόνοι μας και απεγκλωβίσαμε κόσμο. Ακόμα υπάρχουν πολλές περιοχές όπου μπορούν να βοηθήσουν οι διασώστες. Υπάρχουν ακόμα μέρη που δεν έχει πάει βοήθεια» λέει κάτοικος της Μανταλέι.
«Τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων και νερού»
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. «Η δυσκολία για την ώρα έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ρεύμα, υδροδότηση, δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες. Βρισκόμαστε σε περίοδο ξηρασίας, επομένως η θερμοκρασία στη Μανταλέι και στην Ναϊπιντάου μπορεί να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου» δήλωσε ο Λιου Τσονγκ, εργαζόμενος του ΟΗΕ στη Μιανμάρ. Πρόσθεσε ότι «νομίζω πως αυτή την στιγμή αυτό που χρειάζονται πάνω από όλα είναι ανθρωπιστική βοήθεια».
Οι επιζώντες κάτοικοι στην πόλη Σανγαϊνγκ, στο επίκεντρο του σεισμού αναφέρουν πως τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων και νερού.
Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό. Ήδη στην χώρα έχει φτάσει βοήθεια από την Κίνα, την Ρωσία και την Ινδία.
Την ίδια στιγμή η ένοπλη πτέρυγα της εξόριστης κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός δύο εβδομάδων, ώστε να μπορέσει να εισέλθει η τόσο αναγκαία βοήθεια. Ακόμα και μετά τον σεισμό οι μάχες με το στρατιωτικό καθεστώς συνεχίζονταν σε πολλά σημεία της χώρας.
Στη γειτονική Ταϊλάνδη οι συγγενείς το εργαζομένων στον υπό κατασκευή ουρανοξύστη που κατέρρευσε στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ περιμένουν ακόμα με αγωνία νέα από τους δικούς τους. Όπως οι συγγενείς της 17χρονης Ναμ Για Να, που εργαζόταν στο κτίριο ως ηλεκτρολόγος. «Έχουν βγάλει μόνο οκτώ ζωντανούς από τα συντρίμμια πίσω μου. 79 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη» μετέδωσε η ανταποκρίτρια του SKYNEWS, Κορντίλια Λιντς.
Αχτίδα ελπίδας το κοριτσάκι που γεννήθηκε στον δρόμο λίγα μόλις λεπτά μετά τον σεισμό.