Τρίτη 15.07.2025
More

    Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία – θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο να αποτρέψουν τα παιδιά από την πρόσβαση σε επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

    Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ασκούν αυξανόμενη πίεση στην ΕΕ για αυστηρότερη προστασία των ανηλίκων που βρίσκονται online – ακόμα και προτείνοντας απαγόρευση των social media για παιδιά κάτω των 15 ετών.

    Τη Δευτέρα, η Κομισιόν παρουσίασε την νέα εφαρμογή, την οποία οι έξι χώρες θα προσαρμόσουν ώστε να λανσαριστεί ως εθνική έκδοση μέσα στους επόμενους μήνες .

    «Θα επιτρέπει στους χρήστες να αποδεικνύουν εύκολα ότι είναι άνω των 18 ετών, προστατεύοντας τα παιδιά από ακατάλληλο περιεχόμενο», δήλωσε η τεχνολογική υπεύθυνη της ΕΕ, Henna Virkkunen.

    Οι πολιτικοί εκφράζουν ανησυχία καθώς υπάρχουν σημαντικά στοιχεία πως τα social media και η υπερβολική χρήση κινητών επιβαρύνουν την ψυχική και σωματική υγεία των ανηλίκων.

    Υποστηριζόμενη από τη Γαλλία και την Ισπανία, η Ελλάδα κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση για τον περιορισμό της χρήσης πλατφορμών από παιδιά εντός ΕΕ .

    Η Δανία, που ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, δήλωσε ότι το ζήτημα αποτελεί κορυφαία της προτεραιότητα και θα πιέσει για περαιτέρω δράση της Ένωσης.

    «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο όπου τα παιδιά μπορούν να μπουν σε ένα κατάστημα για να αγοράσουν αλκοόλ ή να πάνε σε νυχτερινό κέντρο απλώς λέγοντας ότι είναι αρκετά μεγάλοι, χωρίς πορτιέρηδες, χωρίς έλεγχο ταυτότητας, απλά ένα “Ναι, είμαι πάνω από 18 ετών”», δήλωσε η Δανή υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Caroline Stage Olsen. «Αυτό συνέβαινε εδώ και πολλά χρόνια στο διαδίκτυο», πρόσθεσε, μιλώντας παράλληλα με τη Henna Virkkunen, και εξήγησε ότι η νέα εφαρμογή θα βοηθήσει να εξαλειφτούν «πια νυχτερινά κέντρα χωρίς πορτιέρηδες».

    Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

    Μόλις κυκλοφορήσει η εφαρμογή, οι χρήστες θα μπορούν να την κατεβάσουν από ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών και να τη χρησιμοποιήσουν για να επαληθεύσουν ότι είναι πάνω από την ελάχιστη ηλικία ώστε να έχουν πρόσβαση σε έναν ιστότοπο ή πλατφόρμα. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή θα εξατομικευτεί περαιτέρω από τα κράτη-μέλη, σε συνεργασία με τις πλατφόρμες και τους ίδιους τους χρήστες .

    Ο στόχος είναι κάθε κράτος-μέλος να αναπτύξει τη δική του εφαρμογή, καθώς έχουν διαφορετικούς κανόνες και ενδέχεται να θέλουν να προσαρμόσουν το ηλικιακό όριο για διάφορες υπηρεσίες· από ιστότοπους πορνογραφικού περιεχομένου ή τυχερών παιχνιδιών έως κοινωνικά δίκτυα όπως Instagram ή TikTok. Για παράδειγμα, η Γαλλία έχει θέσει ηλικία 15 ετών ως ελάχιστο όριο για χρήση των social media – σε αντίθεση με το 13 ετών που έχουν ορίσει οι ίδιοι οι πάροχοι – αν κι ακόμη περιμένει το πράσινο φως από την ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ.

    «Σεβασμός στα δικαιώματα των παιδιών»

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα 27 κράτη-μέλη της, έχει θεσπίσει έναν από τους αυστηρότερους ψηφιακούς κανόνες διεθνώς για να θέσει υπό έλεγχο τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (Big Tech). Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο Κανονισμός Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA), που περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες για την προστασία των παιδιών. Τη Δευτέρα, η ΕΕ δημοσίευσε επίσης οδηγίες στο πλαίσιο του DSA προς τις διαδικτυακές πλατφόρμες, με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών και να αποτραπεί η έκθεσή τους σε επικίνδυνες συμπεριφορές

    Οι συστάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

    • Κατάργηση «εθιστικών» λειτουργιών, όπως τα «read receipts» (ενημερώνουν πότε έχει δει κάποιος ένα μήνυμα)
    • Δυνατότητα βοήθειας στους ανηλίκους ώστε να μπορούν να μπλοκάρουν ή να περιορίσουν χρήστες εύκολα
    • Αποτροπή λήψης ή καταγραφής οθόνης περιεχομένου από λογαριασμούς ανηλίκων
    • Απενεργοποίηση ειδοποιήσεων ως προεπιλογή, ειδικά κατά τις ώρες ύπνου, περιορισμός πρόσβασης σε φωτογραφίες ή κάμερα

     

    Με πληροφορίες από Le Monde

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ