Τετάρτη 15.01.2025
More

    Νέα τεχνική λέιζερ αποκαλύπτει μοτίβα τατουάζ σε λείψανα 1.200 ετών

    Η μελέτη ερευνητικής ομάδας από το Χονγκ Κονγκ που αφορά 100 μουμιοποιημένα ανθρώπινα λείψανα του πολιτισμού Chancay στο Περού

    Νέα μελέτη φέρνει ξανά στο επίκεντρο την ανάλυση των τατουάζ ενός αρχαίου πολιτισμού του Περού, εκείνου των Chancay.

    Σχετικό δημοσίευμα του Live Science, περιγράφει τη νέα τεχνική, αυτή του LSF, που φέρεται να ανέπτυξε ερευνητική ομάδα του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, με τον ισχυρισμό, ότι είναι αποτελεσματική.

    Ο παλαιοβιολόγος Michael Pittman και οι συνάδελφοί του, ανέπτυξαν την τεχνολογία που χρησιμοποιεί φθορισμό μέσω λέιζερ (LSF) για να εξετάσουν τα τατουάζ σε περισσότερα από 100 σύνολα μουμιοποιημένων ανθρώπινων λειψάνων από τον αρχαίο πολιτισμό, ηλικίας 1.200 ετών.

    Τα τατουάζ, είναι γνωστό, πως ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που δυσχεραίνει την παρατήρηση και αξιολόγηση των σχεδίων για τις ομάδες μελέτης. Ο Pittman εξήγησε, ότι η μέθοδος LSF κάνει το δέρμα με το τατουάζ, να φθορίζει σε έντονο λευκό, καθιστώντας το μελάνι με βάση τον άνθρακα, πιο ορατό.

    «Μόνο τρία από αυτά τα άτομα βρέθηκαν να έχουν υψηλής λεπτομέρειας τατουάζ, τα οποία αποτελούνται από λεπτές γραμμές πάχους μόλις 0,1 έως 0,2 χιλιοστών [0,004 έως 0,008 ίντσες], οι οποίες μπορούσαν να φανούν μόνο με τη νέα μας τεχνική», υποστήριξε ο Pittman.

    Όσο για τα σχέδια που έφεραν αυτά τα τατουάζ, ήταν κυρίως γεωμετρικά μοτίβα με τρίγωνα, παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν σε κεραμικά και υφάσματα των Chancay.

    Από τη δική τους πλευρά, οι επικριτές της νέας μελέτης στοχοποιούν τον Pittman και την ομάδα του, ότι παρέλειψαν να προβούν σε απαραίτητες συγκρίσεις με άλλες τεχνικές για την εξέταση αρχαίων τατουάζ, όπως η υπέρυθρη απεικόνιση υψηλής ανάλυσης και η πολυφασματική απεικόνιση, με τη νέα τεχνική LSF.

     

    Με πληροφορίες από Live Science

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ