Κυριακή 19.01.2025
More

    Νέο στέλεχος του κορωνοϊού δείχνει να ξεφεύγει από εμβόλια και θεραπείες

    Παρουσιάζει δραματικά μεγαλύτερη αντοχή απ’ότι άλλα στελέχη

    Το στέλεχος BA.2.75.2 της παραλλαγής Όμικρον, του οποίου κρούσμα έχει καταγραφεί πρόσφατα και στην Ελλάδα, είναι λιγότερο ευάλωτο στα αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός και παρουσιάζει ανθεκτικότητα σχεδόν σε όλες τις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, προειδοποιεί μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας.

    Το θετικό πάντως είναι ότι το BA.2.75.2, το οποίο έχει βαφτιστεί ανεπίσημα «στέλεχος Κένταυρος», αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 0,5% των κρουσμάτων Covid-19 παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι έχει καταγραφεί σε τουλάχιστον 59 χώρες.

    Μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί ως στέλεχος ανησυχίας από τον ΠΟΥ, θεωρείται όμως στέλεχος υπό διερεύνηση που χρήζει παρακολούθησης.

    Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases, εξέτασε τα αντισώματα σε δείγματα αίματος 75 εθελοντών στη Στοκχόλμη που συλλέχθηκαν σε τρεις χρονικές περιόδους, πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, στο πρώτο κύμα Όμικρον και την περίοδο κατά την οποία επικράτησε το στέλεχος BA.5 της Όμικρον.

    Η εργαστηριακή ανάλυση έδειξε ότι τα αντισώματα των εθελοντών ήταν έξι φορές λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του στελέχους Κένταυρος, συγκριτικά με το στέλεχος BA.5 που κυριαρχεί σήμερα στις περισσότερες χώρες.

    Επιπλέον, μόνο μία διαθέσιμη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων, το αντίσωμα bebtelovimab της εταιρείας Eli Lilly, μπορεί δυνητικά να εξουδετερώνει το BA.2.75.2.

    «Αν και η ανοσία των αντισωμάτων δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως, το BA.2.75.2 παρουσίαζε δραματικά μεγαλύτερη αντοχή από ό,τι τα στελέχη που είχαμε μελετήσει προηγουμένως, κυρίως λόγω δύο μεταλλάξεων στην περιοχή της πρωτεΐνης-ακίδας που συνδέεται στους [ανθρώπινους] υποδοχείς» δήλωσε ο Μπεν Μιούλερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στη Σουηδία.

    Εκτίμησε ωστόσο ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να προσφέρουν προστασία, τουλάχιστον ως έναν βαθμό. «Πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμα, ακόμα όμως δεν γνωρίζουμε πόσο» είπε.

    Ελαφρώς πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα έδωσε ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο στο New England Journal of Medicine, καθώς διαπίστωνε ότι το BA.2.[75.2 παραμένει ευάλωτο όχι μόνο στο αντίσωμα bebtelovimab αλλά και στην ρεμδεσιβίρη και τα αντιικά χάπια της MSD και της Pfizer.

    Όλες αυτές οι θεραπείες προορίζονται για ασθενείς της Covid-19 που κινδυνεύουν με επιδείνωση.

    Άμεσα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο στέλεχος Κένταυρος αναμένονται εντός του Οκτωβρίου από μελέτη του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ που εξετάζει το εμβόλιο της Moderna.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ