Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία μιας ώρας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την εισβολή στην Ουκρανία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργία της Νορβηγίας.
«Ζήτησα από τον πρόεδρο να τερματίσει επειγόντως τον πόλεμο στην Ουκρανία, να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα και να εξασφαλίσει την ανθρωπιστική πρόσβαση», σημείωσε ο Στέρε.
«Οι προσδοκίες μας γι’αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί είναι πολύ περιορισμένες, αλλά πρέπει να τα δοκιμάσουμε όλα στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα», πρόσθεσε.
Η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της Νορβηγίας, αφότου ο Στέρε το συζήτησε πρώτα με συμμάχους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, διευκρινίζει το γραφείο του.
Συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Νορβηγία
Η Νορβηγία, κράτος μέλος του NATO, συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική. Στις 18 Μαρτίου, μάλιστα, συνετρίβη αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μετείχε στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στα νότια του Μπόντο της Νορβηγίας.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Τύπου του Κέντρου Διάσωσης, Γιαν Έσκιλντ Σεβερίνσεν, το αεροσκάφος, τύπου Osprey, είχε τετραμελές πλήρωμα. Εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή και με βάση το σχέδιο πτήσης θα έπρεπε να προσγειωθεί στο Μπόντο λίγο μετά τις 18:00, τοπική ώρα. Πρόκειται για μία από τις πολλές μεγάλου βεληνεκούς στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και των συμμαχικών χωρών έχουν ήδη ξεκινήσει στη Νορβηγία.
Οι ασκήσεις αυτές, που επιδεικνύουν τη «δύναμη και την ενότητα» της Συμμαχίας, λαμβάνουν χώρα εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όσο η εισβολή της Μόσχας είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη για 23η ημέρα.
Οι ασκήσεις, που ονομάζονται «Cold Response 2022» («Ψυχρή Απάντηση 2022»), είχαν προγραμματιστεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στόχο έχουν να δοκιμαστεί το πώς θα διαχειριζόταν η Νορβηγία στρατιωτικές ενισχύσεις από τους συμμάχους της στα εδάφη της, στο πλαίσιο του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αναφέρει πως οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας οφείλουν να παράσχουν βοήθεια σε μία άλλη χώρα-μέλος που δέχεται επίθεση.
Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που έχει στόχο να αποστρατιωτικοποιήσει και να «αποναζιστικοποιήσει» τη γειτονική της χώρα. Το Κίεβο και η Δύση δηλώνουν ότι η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.