Στην ανακοίνωσή τους, ο γιος του και δύο κόρες του έγραψαν: «Με βαθιά θλίψη, η οικογένειά Roux ανακοινώνει το θάνατο του αγαπημένου μας παππού, πατέρα, αδελφού και θείου, Michel Roux OBE».
Ο Roux πέθανε το βράδυ της Τετάρτης στο σπίτι του στο Μπέρκσαϊρ, περιστοιχισμένος από μέλη της οικογένειάς του μετά από μακροχρόνια ασθένεια.
Ήταν ευρέως γνωστός για το περίφημο εστιατόριο Le Gavroche που είχε ανοίξει στην πλατεία Sloane Square του Λονδίνου το 1967. Το “Le Gavroche” έγινε το πρώτο ρεστοράν στη Βρετανία που κέρδισε αστέρι Michelin, το 1974. O Roux τιμήθηκε συνολικά με τρία αστέρια κατά τη διάρκεια της καριέρας και μαγείρεψε στο πλευρό πολλών άλλων καταξιωμένων σεφ όπως ο Marco Pierre White, ο Gordon Ramsay και ο Pierre Koffman.
Χάρη στις δημιουργίες του, τον αποκαλούσαν «νονό της σύγχρονης κουζίνας». Μιλώντας το 2017 στον Independent, είχε πει πως μετακόμισε από την Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή στην πατρίδα του το φαγητό περνούσε «μαύρες εποχές». «Το αποφασίσαμε, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως είτε θα πετυχαίναμε γρήγορα είτε θα “πεθαίναμε”. Ευτυχώς ήταν η κατάλληλη στιγμή. Τώρα, σε γαστριμαργικούς όρους προσεδαφιστήκαμε στο φεγγάρι και στον πλανήτη Άρη, και όλα αυτά μέσα σε 45 χρόνια».
Μαζί με τον αδελφό του Albert, είχαν ιδρύσει έναν μαγειρικό διαγωνισμό με υποτροφία, που διαχειρίζονται πια οι γιοί τους, Alain Roux και Michel Roux Jr. «Είμαστε βαθιά θλιμμένοι που χάσαμε τον ιδρυτή μας. Ευγνώμονες που μοιραστήκαμε τις ζωές μας με αυτόν τον εκπληκτικό άνδρα και τόσο υπερήφανοι για όσα πέτυχε».
«Ήταν μια ταπεινή ιδιοφυΐα, ένας θρυλικό σεφ, δημοφιλής συγγραφέας και χαρισματικός δάσκαλος […] για πολλούς μια πατρική φιγούρα που ενέπνεε τους πάντες με την ακόρεστη όρεξή του για ζωή και ακαταμάχητο ενθουσιασμό. Μα πάνω από όλα, θα μας λήψη το γούστο του για διασκέδαση, η τεράστια καρδιά του, η γενναιοδωρία του και η καλοσύνη που δεν γνώριζε ώρα. Το αστέρι του Michel θα λάμπει για πάντα, φωτίζοντας τον δρόμο για την επόμενη γενιά σεφ».