Σάββατο 18.01.2025
More

    Ο κορωνοϊός φέρνει στο φως την κρυφή βιομηχανία άγριας ζωής

    Φάρμες εκτροφής χιλιάδων άγριων ζώων – ανάμεσά τους παγώνια, μοσχογαλές, ακανθόχοιροι, στρουθοκάμηλοι, αγριόχηνες και αγριογούρουνα – σφραγίστηκαν σε ολόκληρη την Κίνα λόγω κορωνοϊού, σε μία κίνηση που αποκαλύπτει το μέγεθος της βιομηχανίας άγριας ζωής.  

    Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες η εκτροφή ειδών άγριας ζωής διαφημιζόταν από κυβερνητικές υπηρεσίες ως ένας εύκολος τρόπος «πλουτισμού» των κατοίκων της κινεζικής υπαίθρου.

    Εδώ και μερικά χρόνια, η κυβέρνηση προωθεί την ιδέα πως η «εξημέρωση άγριας ζωής» θα έπρεπε να είναι κλειδί για την αγροτική ανάπτυξη, τον οικοτουρισμό και την καταπολέμηση της φτώχειας. Σύμφωνα με μελέτη τού 2017, μάλιστα, τα έσοδα από τη συγκεκριμένη βιομηχανία ανέρχονταν σε 74 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ωστόσο, το ξέσπασμα του κορωνοϊού, για το οποίο πιστεύεται πως ευθύνεται ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος που πουλιόταν στην αγορά της Γουχάν, έχει προκαλέσει αναδίπλωση των κινεζικών Αρχών, που επανεξετάζουν τη διαχείριση της συγκεκριμένης αγοράς.

    Προσωρινά η Κίνα έχει απαγορεύσει το εμπόριο ειδών άγριας ζωής ενώ από τις αρχές Φεβρουαρίου εφαρμόζει ευρέως περιοριστικά μέτρα σε εκατοντάδες εκτροφεία σε όλη τη χώρα, σε μία συντονισμένη προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού – που ήδη έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 2.700 ανθρώπων και οδηγήσει σε περισσότερα από 80.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

    Οι νομοθετικές αρχές της χώρας κάνουν αγώνα δρόμου για την τροποποίηση του νόμου περί προστασίας άγριας ζωής, αλλά και την επιβολή αυστηρότερου κανονιστικού πλαισίου για τη χρήση των άγριων ζώων στην κουζίνα και την ιατρική της χώρας.

    «Η επιδημία του κορωνοϊού πιέζει την Κίνα να επανεξετάσει τις σχέσεις της με την άγρια ζωή. Υπάρχει υψηλό επίπεδο κινδύνου από την τόσο μεγάλη διάσταση εκτροφής, τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για τις επιπτώσεις στους πληθυσμούς άγριων ζώων» εξηγεί στον Guardian ο Στιβ Μπλέικ, επικεφαλής εκπρόσωπος της WildAid, οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής, στο Πεκίνο.

     

    Με πληροφορίες από Guardian

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ