Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο μέτωπο της Ουκρανίας ύστερα από την ενίσχυση των Ουκρανών με αμερικανικά οπλικά συστήματα.
Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν -εκτός από τα εξελιγμένα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα- ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο όπλων για την Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, όπλα ακριβείας που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια στόχους σε απόσταση έως 80 χιλιόμετρα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό των Ουκρανών εταίρων μας και θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα και εξοπλισμό για την υπεράσπισή τους», τόνισε ο Μπάιντεν σε δήλωση που ανακοίνωνε το νέο πακέτο όπλων.
Η Μόσχα προειδοποιεί για επέκταση του πολέμου
Η Ρωσία μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά τους για την ενίσχυση της Ουκρανίας με εξελιγμένα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα και συγκεκριμένα M142 HIMARS (εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών).
«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δημοσιογράφους.
Τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους με ακτίνα δράσης 80 χιλιομέτρων, με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ.
Λαβρόφ: «Κίνδυνος εμπλοκής τρίτης χώρας»
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επισήμανε ότι η αποστολή πυραυλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία μπορεί να σημάνει την «εμπλοκή τρίτης χώρας» στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Αυτή ήταν η απάντηση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σαουδική Αραβία, για τα σχέδια των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Ουκρανία αυτά τα συστήματα, που θα μπορούσαν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους.
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται στην Ουάσιγκτον
Από την πλευρά τους, τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί στις δηλώσεις τους, τονίζοντας ότι τα νέα πυραυλικά συστήματα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά της Ρωσίας.
Ο Τζόναθαν Φάινερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σημείωσε ότι οι Ουκρανοί ζητούσαν το σύστημα αυτό και η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι θα καλύψει τις ανάγκες τους.
«Ζητήσαμε από τους Ουκρανούς εγγυήσεις ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν (στόχους) εντός της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί πολεμούν σε έναν αμυντικό πόλεμο. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι στο έδαφός τους», είπε ο Φάινερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί στόχοι τους οποίους οι Ουκρανοί δεν μπορούν να πλήξουν με τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν σήμερα και το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα «θα κάνει τη διαφορά» στις συγκρούσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν επικεντρωθεί οι ρωσικές δυνάμεις.
Ζελένσκι: «Δεν πρόκειται να επιτεθούμε στη Ρωσία»
Από την πλευρά του, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, τόνισε ότι η Ουκρανία θέλει τους πυραύλους αυτούς «για άμυνα και όχι για επίθεση».
«Γνωρίζω ότι κάποιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή κάποιοι στον Λευκό Οίκο λένε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα αυτά για να επιτεθούμε στη Ρωσία. Κοιτάξτε, δεν πρόκειται να επιτεθούμε στη Ρωσία. Δεν ενδιαφερόμαστε για τη Ρωσική Ομοσπονδία, δεν πολεμάμε στο έδαφός της» δήλωσε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν προτίθεται να παραχωρήσει εδάφη της.
Για ποια όπλα πρόκειται
Τα συστήματα M142 HIMARS είναι εκσυγχρονισμένη και προσαρμοσμένη σε ελαφριά τεθωρακισμένα εκδοχή του συστήματος M270 MLRS, που παραγόταν μαζικά και αναπτύχθηκε τα χρόνια του 1970 από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Τα HIMARS μπορούν να φέρουν δύο τύπους εκτοξευτήρων πυραύλων: ο πρώτος επιτρέπει να εκτοξεύονται ταυτόχρονα έξι κατευθυνόμενοι πύραυλοι 227 χιλιοστών, ο δεύτερος εκτοξεύει μόνο έναν τακτικό πύραυλο ATACMS, με μεγαλύτερη εμβέλεια.
Η μικρή ομάδα των χειριστών του μπορεί να ξαναγεμίσει είτε το ένα ή το άλλο σύστημα μέσα σε τέσσερα λεπτά. Θα χρειαστεί όμως εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών.
Τέτοια συστήματα του αμερικανικού στρατού βρίσκονται ήδη ανεπτυγμένα στην Ευρώπη. Η Πολωνία και η Ρουμανία, κράτη-μέλη του NATO, διαθέτουν επίσης όπλα του τύπου αυτού.