Τρίτη 16.04.2024
More

    Ο Πούτιν υπογράφει σήμερα την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών

    «Πολύ υψηλός κίνδυνος» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προχωρήσει, σήμερα, στην επίσημη προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, μετά από δημοψηφίσματα, τα οποία απορρίπτει τόσο η Ουκρανία, όσο και η Δύση.

    Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει σε νόμο τις προσαρτήσεις τεσσάρων ουκρανικών περιοχών –Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ– όπου η Ρωσία διεξήγαγε «δημοψηφίσματα» την περασμένη εβδομάδα.

    Ο Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ χθες Πέμπτη, απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα την παραμονή της επισημοποίησης της προσάρτησής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    «Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο κ. Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει αργότερα σήμερα την προσάρτησή τους στη χώρα του, όπως και αυτή των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ (ανατολικά).

    Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

    Η υπογραφή συνθηκών για την προσάρτηση αποτελεί μια μεγάλη κλιμάκωση στον πόλεμο που συνεχίζεται. Ο Πούτιν δήλωσε έτοιμος να υπερασπιστεί αυτά τα εδάφη χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και εμφανίστηκε πρόθυμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, προκειμένου να αποτρέψει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να απελευθερώσει έδαφος της.

    Ζελένσκι: Συγκαλεί συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας

    Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του έχει συγκαλέσει για σήμερα συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του.

    Το Κίεβο δεν μοιάζει να έχει την παραμικρή πρόθεση να εγκαταλείψει τα όπλα, απεναντίας ζητά από τους δυτικούς συμμάχους του περισσότερα για να συνεχίσει την αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

    Από την πλευρά του, ο ο αναπληρωτής αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Βαντίμ Σκμπίτσκι, μιλώντας στον Guardian προειδοποίησε ότι η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η Ρωσία τακτικά πυρηνικά όπλα είναι «πολύ υψηλή».

    «Πιθανότατα θα στοχεύσουν μέρη κατά μήκος της πρώτης γραμμής με πολύ προσωπικό και εξοπλισμό [στρατού], βασικά κέντρα διοίκησης και κρίσιμης σημασίας υποδομή» είπε ο Σκμπίτσκι, σχετικά με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

    «Για να τους σταματήσουμε χρειαζόμαστε όχι μόνο περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά και αντιπυραυλικά συστήματα. Όμως όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο πεδίο της μάχης», τόνισε ο αναπληρωτής αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας.

    Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, η αμερικανική Γερουσία εγκρίνοντας νέο πακέτο δώδεκα και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης εξοπλιστικής πτυχής περίπου τριών δισεκ. δολαρίων, για την εκπαίδευση, τον εφοδιασμό και την πληρωμή ουκρανών στρατιωτικών.

    Απορρίπτουν τα δημοψηφίσματα στη Δύση

    Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν «ποτέ» τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που «ενορχήστρωσε η Ρωσία» στην Ουκρανία.

    «Θέλω να είμαι πολύ σαφής στο ζήτημα αυτό: οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ, ποτέ, ποτέ τις διεκδικήσεις της Ρωσίας σε κυρίαρχα εδάφη της Ουκρανίας», επέμεινε ο Aμερικανός πρόεδρος καταδικάζοντας την «απόλυτη παρωδία» που ήταν κατ’ αυτόν τα δημοψηφίσματα.

    Για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενέργειες αυτού του είδους δεν έχουν καμία «θέση στον σύγχρονο κόσμο».

    Η επιτυχής ουκρανική αντεπίθεση στις αρχές του Σεπτεμβρίου όπως φαίνεται ανάγκασε τη Μόσχα να οργανώσει αυτά τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουγκάνσκ, Ντανιέτσκ) και να διατάξει μερική επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων, μέτρο που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα.

     

    Με πληροφορίες Guardian & ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ