Κυριακή 06.10.2024
More

    Ολοκληρώθηκε η σύνοδος Μπάιντεν-Πούτιν: Κράτησε μόλις 2 ώρες και 38 λεπτά

    Ολοκληρώθηκε η σύνοδος του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε δύο ώρες και 38 λεπτά, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο -παρά τις αρχικές προβλέψεις ότι η σύνοδος Μπάιντεν-Πούτιν θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Η πρώτη συνομιλία, όπου συμμετείχαν και οι δύο ΥΠΕΞ διήρκεσε 93 λεπτά, ακολούθησε διάλειμμα 45 λεπτών, ενώ οι διευρυμένες συνομιλίες κράτησαν 65 λεπτά.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πραγματοποιούνταν δύο διευρυμένες συνομιλίες, αντ’ αυτού έγινε μόνο μία.

    Η ιστορική συνάντηση

    Ο Ελβετός πρόεδρος Γκι Παρμελέν υποδέχθηκε τους δύο προέδρους στην ιστορική Villa La Grange στη Γενεύη και τους καλωσόρισε στην «πόλη της ειρήνης», όπου Ρόναλντ Ρίγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά το 1985 προκειμένου να διαπραγματευτούν για τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

    «Σας εύχομαι και οι δύο μια καρποφόρα συνάντηση προς το συμφέρον των δύο χωρών σας και του κόσμου», είπε ο Παρμελέν και απομακρύνθηκε. Μπάιντεν και Πούτιν αντάλλαξαν χειραψίες και σύντομες ευχαριστίες και μπήκαν μέσα στον χώρο, όπου σε λίγα λεπτά θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

    Οι δύο ηγέτες κάθισαν στις καρέκλες του μπροστά από μια τεράστια βιβλιοθήκη, έχοντας δίπλα τους τους δύο ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ.

    Σύνοδος Πούτιν-Μπάιντεν: Οι πρώτες δηλώσεις

    «Κύριε πρόεδρε», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας να συναντηθούμε σήμερα. Ξέρω ότι είχατε ένα μακρύ ταξίδι, πολλή δουλειά. Ωστόσο, πολλά ζητήματα έχουν συσσωρευτεί στις σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής που απαιτούν συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο και ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα είναι παραγωγική».

    Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν, ευχαριστώντας τον Πούτιν. «Όπως είπα και πριν, κάθε συνάντηση ενώπιος ενωπίω είναι μια ικανοποιητική συνάντηση. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε πού έχουμε κοινά ζητήματα και σε ποια θέματα μπορούμε να εργαστούμε μαζί. Και όπου έχουμε διαφωνίες, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ώστε να συζητήσουμε ορθολογικά αυτά τα ζητήματα – οι δύο μεγάλες δυνάμεις».

    Οι αφίξεις Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν

    O Bλαντίμιρ Πούτιν έφθασε στη Γενεύη για το κρίσιμο ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν με το αεροσκάφος του να προσγειώνεται στις 12:27 τοπική ώρα και τον ίδιο να εμφανίζεται 14΄ αργότερα στην πόρτα.

    Το ερώτημα ήταν κατά πόσον ο Ρώσος πρόεδρος θα στήσει, όπως το συνηθίζει σε τέτοια ραντεβού, τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά η αμερικανική πλευρά είχε προνοήσει γι’ αυτό, θέλοντας να αποφύγει τις εικόνες ενός αγχωμένου Μπάιντεν να περιμένει τον Πούτιν. Έτσι, ο τελευταίος κι η συνοδεία του έφθασαν πρώτοι στο σημείο του ραντεβού, τη Villa La Grange του 18ου αι. στις όχθες της λίμνης της Γενεύης και ο Μπάιντεν με την ομάδα του, αν και είχαν φθάσει από χθες στην πόλη, ακολούθησαν, ενώ τους υποδέχθηκε ο οικοδεσπότης, πρόεδρος της Ελβετίας, Γκι Παρμελέν, ο οποίος τους ευχήθηκε να έχουν καρποφόρες συνομιλίες για το καλό των λαών τους και του πλανήτη.

    Παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο της βίλας οι δύο ηγέτες δεν απάντησαν στις ερωτήσεις τους.

    Χαοτικές στιγμές στην Σύνοδο Μπάιντεν-Πούτιν: Τσακώθηκαν μεταξύ τους οι δημοσιογράφοι

    Η σύνοδος Μπάιντεν-Πούτιν πήρε μια απίστευτη τροπή καθώς οι δημοσιογράφοι άρχισαν να διαπληκτίζονται μεταξύ τους. Η Anita Kumar του Politico, που βρισκόταν εκεί, περιέγραψε «την πιο χαοτική διαμάχη ΜΜΕ που έχει δει σε προεδρική συνάντηση εδώ και εννέα χρόνια».

    «Οι δημοσιογράφοι σπρώχνονταν και φώναζαν ο ένας στον άλλον για να κινηθούν, αλλά κανείς δεν το έκανε… Και οι δύο πρόεδροι παρακολουθούσαν και άκουγαν τα ΜΜΕ. Εμφανίστηκαν να διασκεδάζουν τη στιγμή. Σε ένα σημείο, ο Μπάιντεν έσκυψε και μίλησε στη διερμηνέα και χαμογέλασε», πρόσθεσε η ανταποκρίτρια του Politico.

    Μερικά λεπτά μετά, η Kumar έγραψε ότι η ρωσική ασφάλεια τράβηξε το κόκκινο σχοινί που χώριζε Τύπο και προέδρους, με την κατάσταση να ξεφεύγει.

    «Η ρωσική ασφάλεια φώναζε στους δημοσιογράφους και άρχισε να τους σπρώχνει. Δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φώναζαν ότι η ρωσική ασφάλεια πρέπει να σταματήσει να μας αγγίζει», ανέφερε η Kumar, προσθέτοντας: «Με έσπρωξαν πολλές φορές, σχεδόν στο έδαφος, καθώς πολλοί δημοσιογράφοι σκόνταφταν στο σχοινί».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ