Την επόμενη εβδομάδα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία
Μετά από μέρες έντασης μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον, η Ουκρανία αναμένεται να επανεκκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε από τη ρωσική εισβολή το 2022.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε τις συνομιλίες, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής με τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι τάχθηκαν στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου και δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις δικές τους αμυντικές ικανότητες.
«Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και η Ουκρανία είναι έτοιμη να εργαστεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα μαζί με εταίρους στην Αμερική και την Ευρώπη για την ειρήνη», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram.
«Την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, πρόκειται να επισκεφθώ τη Σαουδική Αραβία για να συναντηθώ με τον Πρίγκιπα διάδοχο [Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν]. Μετά από αυτό, η ομάδα μου θα παραμείνει στη Σαουδική Αραβία για να συνεργαστεί με Αμερικανούς εταίρους. Η Ουκρανία ενδιαφέρεται περισσότερο για την ειρήνη».
Η συνάντηση στην Τζέντα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Τζέντα της Ερυθράς Θάλασσας.
Τα νέα για τη συνάντηση ακολούθησαν μια εβδομάδα κατά την οποία ο Ζελένσκι συγκρούστηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη στρατιωτική βοήθεια και την υποστήριξη πληροφοριών προς το Κίεβο.
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε στο παρελθόν διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία, εξαιρουμένης της Ουκρανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, είπε ότι η συνάντηση με την Ουκρανία θα επιδιώξει να καταλήξει σε ένα πλαίσιο για «μια ειρηνευτική συμφωνία και μια αρχική κατάπαυση του πυρός».
Ο Γουίτκοφ είπε ότι ο Τραμπ ήταν ευχαριστημένος από την επιστολή που του έστειλε ο Ζελένσκι στον απόηχο τις on camera λεκτικής αντιπαράθεσης στον Λευκό Οίκο την περασμένη Παρασκευή, που άφησε εμβρόντητο όλον τον κόσμο.
«Ένιωσε ότι η επιστολή του Ζελένσκι ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα. Υπήρξε μια συγγνώμη. Υπήρξε μια αναγνώριση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τόσα πολλά για τη χώρα της Ουκρανίας και ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης», ανέφερε ο Γουίτκοφ.
Η συμφωνία για τα ορυκτά
Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας καθώς και σε μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.
Η συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον σχετικά με τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας παραμένει ημιτελής, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να πιέζει για μια «μεγαλύτερη, καλύτερη συμφωνία», ανέφερε το CBS News στις 4 Μαρτίου, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να παγώσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ο Ζελένσκι εξέφρασε τη λύπη του για τη διαφωνία και επιβεβαίωσε την προθυμία του να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά και να εργαστεί για την ειρήνη.
Το CBS News δεν διευκρίνισε ποιες πτυχές της συμφωνίας επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί ο Τραμπ.
Η πολυσυζητημένη συμφωνία ήταν να δημιουργηθεί ένα ταμείο όπου η Ουκρανία συνεισφέρει στις ΗΠΑ το 50% των εσόδων από μελλοντικές πωλήσεις κρατικών ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των υποδομών logistics.
Η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει παρουσιάσει τρεις εκδοχές της συμφωνίας, με την Ουκρανία να απορρίπτει τις δύο πρώτες λόγω απουσίας εγγυήσεων ασφαλείας. Παρά την αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ, η τρίτη έκδοση δεν είχε επίσης σταθερές δεσμεύσεις για την ασφάλεια, αντί να περιλάμβανε μια ρήτρα που δηλώνει ότι το ταμείο θα επανεπενδύεται ετησίως στην Ουκρανία για να υποστηρίξει την «ασφάλεια, την ασφάλεια και την ευημερία».
Η κυβέρνηση Τραμπ δίστασε να παράσχει διαβεβαιώσεις ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι η ίδια η οικονομική στήριξη χρησιμεύει ως μέτρο ασφαλείας και ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την κύρια ευθύνη για την άμυνα της Ουκρανίας.
Κατάπαυση του πυρός
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η «πρώτη προτεραιότητα» ήταν η «καθιέρωση και πλήρης παρακολούθηση» της παύσης των εχθροπραξιών από αέρος και εν πλω, συμπεριλαμβανομένου ενός μορατόριουμ για πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και μη στρατιωτικές υποδομές, μια ιδέα που διατυπώθηκε πρώτα από τα Γαλλία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος έχει δεχθεί έντονες πιέσεις από την Ουάσιγκτον να συμφωνήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός, περιέγραψε αυτά τα βήματα ως «πρόλογο για μια ευρύτερη και πιο ολοκληρωμένη διευθέτηση».
Ο Πιτ Χέγκσεθ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, είπε ότι το πάγωμα της Ουάσιγκτον στην προμήθεια όπλων στο Κίεβο ήταν μια «παύση, εν αναμονή μιας αληθινής δέσμευσης για μια πορεία προς την ειρήνη», προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος θεωρεί ενθαρρυντικά τα σημάδια που βλέπει.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν σε άρθρο τους οι Financial Times, η ρήξη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας έχει ανησυχήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, των οποίων η σύνοδος κορυφής την Πέμπτη προοριζόταν ως απάντηση στην εχθρική μεταχείριση του Ζελένσκι από την κυβέρνηση Τραμπ.
«Αγαπητέ Βολοντίμιρ, είμαστε μαζί σας από την πρώτη μέρα», είπε ο António Costa, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου κορυφής. «Συνεχίζουμε να είμαστε μαζί σας τώρα και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι ενάντια σε μια «ψευδή εκεχειρία» στην Ουκρανία.
Οι διαφωνίες Όρμπαν
Ωστόσο, ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να συμμετάσχει μαζί με άλλους ηγέτες για να υποσχεθεί «διαρκή» υποστήριξη στον Ουκρανό πρόεδρο. Αυτό ανάγκασε τους άλλους 26 ηγέτες της ΕΕ να εκδώσουν ένα κείμενο χωρίς αυτόν.
Η δήλωση κορυφής επισήμανε την αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και την ετοιμότητα των κρατών να «συμβάλουν στις εγγυήσεις ασφαλείας βάσει των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων τους».
«Δεν έχει σημασία με ποια μορφή δηλώνουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία, απλώς το κάνουμε», είπε στους FT ένας διπλωμάτης που συμμετείχε στις συνομιλίες. «Σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία, θα ήταν καταστροφικό να μην το κάνουμε».
Μια ξεχωριστή δήλωση, που συμφωνήθηκε και από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, ενέκρινε νέες πρωτοβουλίες χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας που πρότεινε η Επιτροπή.
Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα του μπλοκ ώστε να εξαιρεθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών.
«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο κυρίαρχη, πιο υπεύθυνη για τη δική της άμυνα και καλύτερα εξοπλισμένη για να ενεργεί και να αντιμετωπίζει αυτόνομα τις άμεσες και μελλοντικές προκλήσεις και απειλές με προσέγγιση 360°», ανέφεραν οι 27 ηγέτες στη δήλωση.
Πηγή ΟΤ