Δευτέρα 25.11.2024
More

    Ουκρανία: Τέλος στην πρώτη ημέρα των συνομιλιών -Υποχώρησε η Ρωσία σε δύο αιτήματα

    Οι συνομιλίες της πρώτης μέρας των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

    Την είδηση επιβεβαιώνει και η ουκρανική πρεσβεία στην Τουρκία, αλλά και το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti που επικαλείται τουρκικά ΜΜΕ.

    Οι συνομιλίες κράτησαν σήμερα περί τις 3-4 ώρες με διαλείμματα και σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, θα συνεχιστούν και αύριο.

    Ωστόσο, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαϊλο Ποντόλιακ δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

    Ο ίδιος τόνισε ότι το Κίεβο ζητά να περιλαμβάνεται και η Τουρκία μεταξύ των οκτώ εγγυητριών χωρών που ζητά η Ουκρανία, ενώ επεσήμανε ότι το καθεστώς της Κριμαίας θα αποτελέσει χωριστό τμήμα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

    Σύμφωνα με το Anadolu η Ρωσία δεσμεύτηκε να μειώσει σημαντικά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Κίεβο και το Τσερνιχίβ .

    Ρωσική αντιπροσωπεία: Συμβιβασμός σε κάποια σημεία

    Η ανακοίνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας αναφέρει σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah ότι «επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών σε κάποια σημεία και ορισμένες πολιτικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη συνέχεια και θα είναι πιο δυνατή η ειρήνευση το συντομότερο δυνατό».

    Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολόντιμιρ Ζελένσκι όταν θα εγκριθεί ένα προσχέδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Τι πρότεινε η ουκρανική αντιπροσωπεία

    Η ουκρανική αντιπροσωπεία πρότεινε στις σημερινές διαβουλεύσεις:

    να υιοθετήσει η Ουκρανία καθεστώς ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, δηλαδή να δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτική συμμαχία (ΝΑΤΟ) και δεν θα φιλοξενεί σε εδάφη της ξένες βάσεις ή ξένους στρατιώτες

    15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας

    μηχανισμό που να επιτρέπει στο Κίεβο να καλεί τις εγγυήτριες χώρες σε περίπτωση που δεχθεί η Ουκρανία επίθεση

    Δεν θα εμποδιστεί η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

    Οι προτάσεις θα ισχύσουν μόνον σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός

    Ουκρανική αντιπροσωπεία: «Δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ»

    Η ουκρανική αντιπροσωπεία σημείωσε ότι «δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα θέλαμε ως εγγυήτριες δυνάμεις.

    Αν δεχθούμε επίθεση, αν θα εξαπολυθεί στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μας θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να συγκαλέσουμε έκτακτη σύνοδο. Αν δεν επιλυθεί κάτι σε αυτή τη σύνοδο οι χώρες θα μας παράσχουν στρατιώτες και όπλα. Αυτό είναι το σημαντικότερο θέμα για μας. Προσθέτουμε τη ρήτρα αναφορικά με το καθεστώς της Ουκρανίας: δεν θα υπάρξουν ξένοι στρατιώτες σε ξένες βάσεις στην Ουκρανία. Δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ, ουδείς θα μπορεί να μας εμποδίσει να ενταχθούμε στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας. Αν υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας, θα υιοθετήσουμε το ουδέτερο καθεστώς. Όσον αφορά στην Κριμαία και παρόμοιες περιοχές το καθεστώς τους θα αξιολογηθεί χωριστά. Δεν πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα υπό πίεση. Αν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα συγκαλέσουμε πολυμερή διάσκεψη. Τότε θα καλέσουμε τις εγγυήτριες χώρες. Θέλουμε να μετάσχουν στη διάσκεψη σε 2 – 3 εβδομάδες».

    Ώθηση στα χρηματιστήρια μετά τις διαπραγματεύσεις

    Σε οικονομικό επίπεδο, οι διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας έδωσαν έξτρα ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Έτσι, ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται πλέον σε ποσοστό 2,89% (από 1,70% προηγουμένως), ο γαλλικός CAC είναι πλέον στο +3,13%, ενώ και ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει σημαντικά κέρδη 2,35%.

    Νωρίτερα ο Ποντόλιακ είχε πει ότι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στην κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Εγγυήσεις ασφαλείας άνευ όρων για την Ουκρανία, κατάπαυση του πυρός, αποτελεσματικές αποφάσεις για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές φάλαγγες, επιτήρηση από τις δύο πλευρές των κανόνων του πολέμου. Δύσκολες διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη χώρα μας στην Κωνσταντινούπολη τώρα…».

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ