Παρασκευή 22.11.2024
More

    Ουρακοτάγκος χρησιμοποίησε ιαματικό φυτό για να θεραπεύσει την πληγή του

    Ένας ουρακοτάγκος φάνηκε να θεραπεύει μια πληγή του με φάρμακο από ένα τροπικό φυτό.

    Αυτός ο ουρακοτάγκος είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα που καταδεικνύει τον τρόπο που τα ζώα επιχειρούν να καταπραΰνουν τις ασθένειές τους με ιάματα που βρίσκουν στην άγρια φύση, σύμφωνα με όσα ανέφεραν επιστήμονες την Πέμπτη.

    Οι επιστήμονες παρατήρησαν τον Ράκους να μαδάει και έπειτα να μασάει φύλλα ενός ιαματικού φυτού που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής.

    Ο ενήλικος αρσενικός ουρακοτάγκος χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά του, εφάρμοσε τους χυμούς των φυτών σε έναν τραυματισμό στο δεξί του μάγουλο. Στη συνέχεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, πίεσε το μασημένο φυτό για να καλύψει την ανοιχτή πληγή σαν αυτοσχέδιο επίδεσμο.

    Σε προηγούμενη έρευνα είχαν καταγραφεί οι προσπάθειες πολλών ειδών μεγάλων πιθήκων να βρουν στα δάση φάρμακα για να αυτοθεραπευθούν, αλλά οι επιστήμονες δεν είχαν δει μέχρι τώρα ένα ζώο να θεραπεύει τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο.

    «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε παρατηρήσει ένα άγριο ζώο να εφαρμόζει ένα αρκετά ισχυρό φαρμακευτικό φυτό απευθείας σε μια πληγή», δήλωσε η Ιζαμπέλ Λαουμέρ, μια από τους συγγραφείς του άρθρου και βιολόγος στο Max Planck Institute of Animal Behavior στην Κονστάνς της Γερμανίας.

    Η συναρπαστική αυτή συμπεριφορά των ουρακοτάγκων καταγράφηκε πρώτη φορά το 2022 από τον Ουλίλ Αζάρι έναν ερευνητή στο πεδίο με έδρα την Ινδονησία, του οποίου οι φωτογραφίες δείχνουν μια πληγή ενός ουρακοτάγκου, να κλείνει μέσα σε έναν μήνα χωρίς να παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.

    Οι επιστήμονες παρατηρούν ουρακοτάγκους στο εθνικό πάρκο Γκουνούνγκ Λοισέρ της Ινδονησίας από το 1994, αλλά δεν είχαν δει στο παρελθόν τέτοιου είδους συμπεριφορά.

    «Είναι μια μόνο παρατήρηση», είπε ο βιολόγος του Πανεπιστημίου Emory Γιάκομπους ντε Ρούντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αλλά συχνά μαθαίνουμε για νέες συμπεριφορές ξεκινώντας με μία μόνο παρατήρηση».

    «Πολύ πιθανό να είναι αυτοθεραπεία», είπε ο βιολόγος, προσθέτοντας ότι ο ουρακοτάγκος εφάρμοσε το φυτό μόνο στην πληγή και σε κανένα άλλο μέρος του σώματος. Είναι πιθανό ο Ράκους να έμαθε την τεχνική από άλλους ουρακοτάγκους που ζουν έξω από το πάρκο και μακριά από τον καθημερινό έλεγχο των επιστημόνων, δήλωσε η συν-συγγραφέας Καρολάιν Σούπλι.

    Ο Ράκους γεννήθηκε και έζησε ως ανήλικο ζώο και έξω από την περιοχή που μελετάνε οι επιστήμονες. Δεν είναι γνωστό εάν ο Ράκους είχε προηγουμένως περιποιηθεί άλλους τραυματισμούς. Όσον αφορά την προέλευση του τραυματισμού του, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ουρακοτάγκος τραυματίστηκε σε μια μάχη με άλλο ζώο.

    Προηγούμενες καταγραφές ζώων να αυτοθεραπεύονται με φυσικά ιάματα

    Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει στο παρελθόν άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά που χρησιμοποιούν φυτά για να περιποιηθούν τον εαυτό τους.

    Οι ουρακοτάγκοι της Βόρνεο τρίβονταν με χυμούς από ένα φαρμακευτικό φυτό, πιθανώς για να μειώσουν τους πόνους του σώματος ή να διώξουν τα παράσιτα.

    Ακόμα, υπάρχουν καταγραφές όπου χιμπατζήδες σε πολλές τοποθεσίες μασούν βλαστούς των φυτών με πικρή γεύση για να ηρεμήσουν το στομάχι τους. Οι γορίλες, οι χιμπατζήδες και οι μπονόμπο καταπίνουν ορισμένα τραχιά φύλλα ολόκληρα για να απαλλαγούν από τα παράσιτα του στομάχου.

     

     

    Με πληροφορίες από Associated Press

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ