Παρασκευή 25.04.2025
More

    Πάπας Φραγκίσκος: Πένθος και ετοιμασίες για την κηδεία – Ποιοι θα δώσουν το «παρών»

    Στη Ρώμη αρχηγοί κρατών και μονάρχες για την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου – Πάνω από 128.000 άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής

    Το Βατικανό κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες σήμερα, Παρασκευή 25 Απριλίου, για την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου.

    Έχει ολοκληρωθεί επίσης, η προετοιμασία του μνήματος του εκλιπόντος ποντίφικα. Είναι φτιαγμένο από ιταλικό μάρμαρο από την περιοχή της Γένοβας, πάνω του αναγράφεται το όνομα του πάπα στα λατινικά (Franciscus) και ως μόνο πρόσθετο στοιχείο, έχει τοποθετηθεί ένα αντίγραφο του σιδερένιου σταυρού που φορούσε «ο πάπας των φτωχών».

    Ο τάφος βρίσκεται δίπλα στο ιερό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και σε πολύ μικρή απόσταση από τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας με τον Ιησού «Σάλους Πόπουλι Ρομάνι», μπροστά στην οποία συνήθιζε να προσεύχεται ο εκλιπών ποντίφικας.

    Μετά το τέλος της κηδείας, από το Βατικανό πρόκειται να ξεκινήσει πομπή η οποία, με αργό ρυθμό, θα περάσει από το κέντρο της Ρώμης και θα φτάσει στην εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζιόρε, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης.

    Στον ναό, θα περιμένουν το φέρετρο άστεγοι και φτωχοί πολίτες, τους οποίους ο Αργεντινός πάπας είχε προσπαθήσει να στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσε ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και νωρίτερα, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και καρδινάλιος.

    Μετά την κηδεία, το φέρετρο του Φραγκίσκου θα μεταφερθεί για να ταφεί στην αγαπημένη του εκκλησία, τη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης. Όσοι θέλουν, θα μπορούν να επισκέπτονται τον τάφο από το πρωί της Κυριακής.

    Ποιοι θα δώσουν το παρών

    Μέχρι σήμερα το πρωί απέτισαν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ποντίφικα 128.000 πιστοί, σύμφωνα με στοιχεία της αίθουσας Τύπου του Βατικανού. Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 7 το βράδυ. Το προσκύνημα συνεχίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου έκλεισε μόνο από τις 4 μέχρι τις 5:45 το πρωί για να μπορέσει να καθαριστεί. Η πρόσβαση στον ναό θα επιτρέπεται μέχρι τις 7 το απόγευμα. Μια ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η τελετή για το κλείσιμο του ξύλινου φέρετρου.

    Το ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε γνωστό ότι δόθηκε ειδική άδεια σε έξι φυλακισμένους, ώστε να μπορέσουν να μεταβούν στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, όπου θα ταφεί ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο. Μαζί με φτωχούς, Ρομά, τρανς, πρώην εκδιδόμενες γυναίκες, θα αφήσουν ένα άσπρο τριαντάφυλλο πάνω στον τάφο του. Πρόκειται, συνολικά, για 40 ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια είχαν γνωρίσει τον πάπα Φραγκίσκο.

    Πολλοί από τους 50 αρχηγούς κρατών και 10 μονάρχες που θα παραστούν στην τελετή του Σαββάτου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στους οποίους περιλαμβάνονται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φτάνουν σήμερα στη Ρώμη.

    Τουλάχιστον 130 ξένες αντιπροσωπείες αναμένονται στην κηδεία του, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, και του πρίγκιπα Γουίλιαμ της Βρετανίας.

    Οι ιταλικές και οι αρχές του Βατικανού έχουν θέσει την περιοχή γύρω από τον Άγιο Πέτρο υπό αυστηρή επιτήρηση πριν από την κηδεία, με drones, ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες και αεροσκάφη σε ετοιμότητα. Επίσης, θα οριστεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

    Σε ό,τι αφορά την παρουσία των πολιτικών ηγετών στην κηδεία του Σαββάτου, o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «θα ήθελε να συναντήσει όλους τους ξένους ηγέτες που θα μεταβούν στη Ρώμη». Την παρουσία τους στη νεκρώσιμη ακολουθία του πάπα Φραγκίσκου ανακοίνωσαν, επίσης, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επιβεβαίωσαν ότι θα μεταβούν στη Ρώμη.

    Άλλες πολιτικές προσωπικότητες και μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα παραστούν στην κηδεία του πάπα είναι:

    • Ο πρόεδρος της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα
    • Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
    • Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα
    • Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Λουίς Αμπινάντερ
    • Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη
    • Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς
    • Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντάνιελ Νομπόα
    • Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου
    • Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς
    • Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον
    • Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΣΤ’ Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια
    • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

    Τι έγραψε στη διαθήκη του

    Ο πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, ανέφερε ο γιατρός του Βατικανού Αντρέα Αρκάντζειλι στο πιστοποιητικό θανάτου του 88χρονου ποντίφικα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό, ο πάπας είχε πέσει σε κώμα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα 21 Απριλίου.

    Στη διαθήκη του, που επίσης δημοσιοποιήθηκε από το Βατικανό, ο Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι η τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, εντός του Βατικανού.

    Στο κείμενο αυτό διευκρινίζεται ότι ο Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «στο έδαφος, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο διάκοσμο» αλλά μόνο με το όνομά του, γραμμένο στα λατινικά, Franciscus. Σύμφωνα εξάλλου με την ανακοίνωση, ο ποντίφικας είχε φροντίσει να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας του από έναν ανώνυμο δωρητή.

    «Ο τάφος πρέπει να είναι κάτω από το δάπεδο, απλός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση και μόνο με μια επιγραφή: Franciscus», γράφει η διαθήκη.

    «Ο κύριος ας ανταμείψει επάξια όσους με αγάπησαν και θα συνεχίσουν να προσεύχονται για μένα. Τη δοκιμασία της υγείας μου, που εμφανίσθηκε στην τελευταία περίοδο της ζωής μου, την προσέφερα στον Κύριο, υπέρ της ειρήνης στον κόσμο και της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς», έγραψε επίσης, ο Φραγκίσκος στη διαθήκη του.

    Το φέρετρο του πάπα Φραγκίσκου παραμένει ανοιχτό και από σήμερα το βράδυ θα είναι κλειστό.

    «Ήταν ανάμεσα στον λαό του»

    Η Βερονίκ Μόντες-Κουλόμπ, τουρίστρια από την Τουλούζη της Γαλλίας που παρευρέθηκε στην τελετή την Πέμπτη στον Άγιο Πέτρο, δήλωσε ότι ήταν στη λειτουργία την Κυριακή του Πάσχα, την τελευταία δημόσια εμφάνιση του ποντίφικα. «Είδαμε τον πάπα να περνάει, φαινόταν σχετικά υγιής και μείναμε έκπληκτοι όταν μάθαμε ότι είχε πεθάνει το πρωί της Δευτέρας», δήλωσε στο AFP.

    «Ήταν μια σύντομη αλλά έντονη στιγμή δίπλα στη σορό του», δήλωσε στο AFP ο Ιταλός Μάσιμο Πάλο, 63 ετών, που απέτισε φόρο τιμής στον πάπα Φραγκίσκο. «Ήταν ένας πάπας ανάμεσα στο ποίμνιό του, ανάμεσα στον λαό του, και ελπίζω ότι οι επόμενες παπικές θητείες θα είναι λίγο σαν τη δική του».

    Μετά την κηδεία, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στη διαδικασία επιλογής του διαδόχου του Φραγκίσκου. Καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο επιστρέφουν στη Ρώμη για την κηδεία και το Κονκλάβιο για την εκλογή νέου ποντίφικα.

    Πάντως, δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει ημερομηνία για το Κονκλάβιο, αλλά πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον 15 ημέρες και όχι περισσότερο από 20 ημέρες μετά τον θάνατο του πάπα. Μόνο όσοι είναι κάτω των 80 ετών- αυτή τη στιγμή περίπου 135 καρδινάλιοι- έχουν δικαίωμα ψήφου.

    Συνεχίζονται, στο μεταξύ, οι συναντήσεις των καρδιναλίων στο Βατικανό, στις οποίες, όπως τονίζεται, συζητούν θέματα που αφορούν την εκκλησιαστική και την παγκόσμια πραγματικότητα. Πρόκειται για «ζυμώσεις» και επαφές που συνδέονται άμεσα με το Κονκλάβιο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει από τις 5 Μαΐου και μετά.

    Με πληροφορίες από Guardian και BBC

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ