Σάββατο 18.01.2025
More

    Πέθανε ερευνητής που ανακάλυψε το rapid test με τη λήψη σάλιου

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών Αμερικανός ερευνητής που υπήρξε πρωτοπόρος στη διαμόρφωση ενός rapid test

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών Αμερικανός ερευνητής που υπήρξε πρωτοπόρος στη διαμόρφωση ενός rapid test για τη διάγνωση του κορωνοϊού με τη χρήση σάλιου.

    Ο ερευνητής Άντριου Μπρουκς ήταν από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη του τεστ κορωνοϊού με δείγμα από τους σιελογόνους αδένες. Μιλώντας στο CNN, η αδελφή του, Τζάνετ Γκριν, επιβεβαίωσε το δυσάρεστο γεγονός, σημειώνοντας πως ο ερευνητής έχασε τη ζωή του έπειτα από καρδιακό επεισόδιο. Η ίδια έκανε λόγο για έναν «διανοούμενο, έναν υπέροχο επιστήμονα και έναν καταπληκτικό πατέρα».

    Διευθυντής ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Rutgers

    Ο Μπρους ήταν 51 ετών, επιχειρησιακός επικεφαλής και διευθυντής τεχνολογικής ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Βιολογίας του Πανεπιστημίου Rutgers, του Νιου Τζέρσι. Το τεστ κορωνοϊού που επινόησε μαζί με την ομάδα του τον περασμένο Απρίλιο αδειοδοτήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έναν μήνα αργότερα.

    Μιλώντας για τον εκλιπόντα, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, Φιλ Μέρφι, μίλησε για έναν ήρωα της Πολιτείας των ΗΠΑ, τονίζοντας πως η δουλειά του «έσωσε χωρίς αμφιβολία ζωές». «Δεν είναι εφικτό να τον ευχαριστήσουμε επαρκώς για όλα όσα έκανε κατά τη διάρκεια της καριέρας του» είπε ο Μέρφι, και πρόσθεσε πως θα λείψει σε πολλούς.

    Τι έλεγε ο ερευνητής πριν από έναν χρόνο για το τεστ κορωνοϊού

    Ο ερευνητής από το Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, μιλώντας για το τεστ με δείγμα σάλιου, μια εναλλακτική πρακτική της λήψης δείγματος από τη μύτη, έλεγε: «Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται πλέον να θέτουμε τους υγειονομικούς σε κίνδυνο κατά τη συλλογή δείγματος από τη ρινοφαρυγγική κοιλότητα. Μπορούμε να διατηρήσουμε το προσωπικό μας προστατευμένο και να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που εξετάζονται κάθε μέρα».

    Στην ιστοσελίδα του αμερικανικού Πανεπιστημίου σημειώνεται πως περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια rapid test, τα πρώτα που εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν χάρη στη δουλειά του ερευνητή, για την οποία έγραψαν μεγάλα ΜΜΕ, όπως η «New York Times» και το CNN.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ