Μεγαλώνει διαρκώς η λίστα με τους νεκρούς από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.
Ο υπουργός Υγείας Μαϊ Αλ – Καϊλα της Λωρίδας της Γάζας υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών στον θύλακα από την μέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 3.300. Προσθέτει ότι άλλοι 13.000 έχουν τραυματιστεί. Στον αντίποδα τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς, αριθμός που αναφέρθηκε από τον Νετανιάχου και στη σημερινή συνάντηση με τον Μπάιντεν. Επίσης τουλάχιστον 199 θεωρείται πως κρατούνται όμηροι.
Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Άσραφ Αλ-Κίντρα, δήλωσε ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 314 τραυματίστηκαν στην επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας. Δεν είναι σαφές αν αυτά τα θύματα συμπεριλαμβάνονταν στον συνολικό απολογισμό από τη Λωρίδα της Γάζας που ανακοινώθηκε νωρίτερα. Η μία πλευρά εξακολουθεί να κατηγορεί την άλλη για χθεσινό χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα.
Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Συνάντηση Σολτς -Σίσι
Στο μεταξύ στο διπλωματικό πεδίο σήμερα συναντήθηκαν στην Αίγυπτο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
«Δεν μπορεί να επιβληθεί η αναγκαστική μετακίνηση των Παλαιστινίων», δήλωσε ο αλ Σίσι, προειδοποιώντας για μαζική έξοδο των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο, κάτι το οποίο θεωρεί πρώτο στάδιο πριν από «παρόμοια μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη προς την Ιορδανία» και «το τέλος της παλαιστινιακής υπόθεσης». Οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην έρημο Νεγκέβ στο Ισραήλ «έως ότου αντιμετωπιστούν οι μαχητές», σημείωσε.
Υποδεχόμενος τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος σημείωσε πως η εξώθηση των Παλαιστινίων να εγκαταλείψουν τη γη τους είναι «ένας τρόπος για να τελειώνουμε με την παλαιστινιακή υπόθεση σε βάρος των γειτονικών χωρών». «Η ιδέα να αναγκαστούν οι κάτοικοι της Γάζας να μετακινηθούν προς την Αίγυπτο θα οδηγήσει σε παρόμοια μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη και αυτό θα καταστήσει αδύνατη την ίδρυση ενός κράτους της Παλαιστίνης», τόνισε. «Αν ζητήσω από τον αιγυπτιακό λαό να βγει στους δρόμους, θα είναι εκατομμύρια που θα υποστηρίξουν τη θέση της Αιγύπτου», προειδοποίησε, επικαλούμενος επίσης την «αραβική κοινή γνώμη» και την «μουσουλμανική κοινή γνώμη», που αντιμετωπίζουν με ευαισθησία «την παλαιστινιακή υπόθεση, η οποία είναι η μεγαλύτερη των υποθέσεων».
Την ώρα που ο κόσμος απευθύνει εκκλήσεις για το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα, ο Σίσι επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν έκλεισε τον τερματικό σταθμό της Ράφα» προς τη Γάζα, αλλά η ανθρωπιστική βοήθεια δεν εισέρχεται στο παλαιστινιακό έδαφος λόγω «των ισραηλινών βομβαρδισμών».
Εδώ και μέρες, εκατοντάδες φορτηγά βρίσκονται αποκλεισμένα στην αιγυπτιακή έρημο του Σινά, καθώς δεν μπορούν να διέλθουν από το πέρασμα της Ράφα για να μεταφέρουν βοήθεια στους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει πλέον ότι «κάθε δευτερόλεπτο που περνάει αναμένοντας την ιατροφαρμακευτική βοήθεια, χάνουμε ζωές».
Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε από την πλευρά του ότι μετέβη στην Αίγυπτο για να «εργαστούν από κοινού ώστε να υπάρξει ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα το ταχύτερο δυνατό». Σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία θέλει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. «Μαζί με την Αίγυπτο, θέλουμε να εργαστούμε για να αμβλύνουμε τις τρομερές συνέπειες του πολέμου», πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι με τον Αιγύπτιο πρόεδρο συζήτησαν επίσης την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: To μεθοριακό πέρασμα και η ασφάλεια των Παλαιστινιών
Το ζήτημα του ανοίγματος του μεθοριακού περάσματος της Ράφα είναι ζωτικής σημασίας για την Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται ενώπιον του διλήμματος: να επιτρέψει την έξοδο των Παλαιστινίων με κίνδυνο το Ισραήλ να τους απαγορεύσει κάθε επιστροφή ή να κλείσει το μοναδικό τους άνοιγμα προς τον κόσμο που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, και να τους αφήσει υπό τις αεροπορικές επιδρομές και τα αδιάκοπα πυρά πυροβολικού.
Στο ζήτημα της δημιουργίας κι άλλων Παλαιστινίων προσφύγων, οι οποίοι είναι ήδη σχεδόν έξι εκατομμύρια στον κόσμο από την ίδρυση το 1948 του Ισραήλ, προστίθεται για την Αίγυπτο το ζήτημα ασφάλειας. «Μετακινώντας τους Παλαιστίνιους στο Σινά, μετακινούμε την αντίσταση και τον αγώνα στην Αίγυπτο», επισήμανε ο Σίσι. Και αν εξαπολυθούν επιθέσεις από το έδαφός της, «το Ισραήλ θα έχει τότε το δικαίωμα να αμυνθεί (…) και θα πλήξει το αιγυπτιακό έδαφος», προειδοποίησε.
Τότε, συνέχισε, η ειρήνη που συνήφθη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο το 1979 -καθιστώντας το Κάιρο την πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ και ως εκ τούτου μια από τις περισσότερο ωφελούμενες από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια- «θα διαλυθεί στα χέρια μας».
Πρόσφατα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντανιέλ Αγιαλόν κάλεσε την Αίγυπτο «να παίξει το παιχνίδι» και να εγκαταστήσει καταυλισμούς με σκηνές για να υποδεχθεί «προσωρινώς» τους Παλαιστίνιους στο Σινά, σημειώνοντας ότι υπάρχει «σχεδόν απεριόριστος χώρος».
«Αν η ιδέα είναι η αναγκαστική μετακίνηση, υπάρχει η Νεγκέβ», η έρημος στο νότιο Ισραήλ, απάντησε σήμερα ο Σίσι. «Και το Ισραήλ μπορεί να τους στείλει στη συνέχεια πίσω (στη Γάζα) αν το θέλει», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από BBC, New York Times και ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters