Στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ακόμη και στις χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμών εστιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Σε μια περίοδο που πολλές χώρες έχουν προβεί σε ελάφρυνση των περιορισμών, λόγω της εκστρατείας εμβολιασμών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), χαρακτήρισε ανησυχητική την ινδική μετάλλαξη, που διασπείρεται με μεγάλη ταχύτητα σε όλο τον κόσμο.
«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η B.1.617 είναι πιο μεταδοτική» αλλά επίσης και στοιχεία που αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραλλαγή αυτή παρουσιάζει σε κάποιο βαθμό ανεκτικότητα απέναντι στα εμβόλια», ανέφερε η Δρ Μαρία Βαν Κέρκοβ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Έχουμε πολλά εμβόλια για τις ασθένειες, ωστόσο χρρειάζονται μέτρα. Τα εμβόλια πράγματι προφυλάσσουν, προφυλάσσουν όμως και τα μέτρα γιατί εμποδίζουν τη διασπορά του ιού», τόνισε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
«Ακόμη και στις χώρες όπου έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές θα πρέπει να αυξήσουν τα εργαλεία που έχουν στην κατοχή τους, να προετοιμάσουν εμβόλια ανθεκτκά στις μεταλλάξεις και να προετοιμαστούν και για άλλες ασθένεις», συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
«Οποιαδήποτε επαφή με κάποιον εκτός σπιτιού είναι ρίσκο. Το ρίσκο αυξάνεται ανάλογα με το είδος της επαφής. Όσοι πιο πολλοί συγκεντρώνονται, τόσο υψηλότερο είναι το ρίσκο. Σε χώρες με θερμό κλίμα οι άνθρωποι έχουν την τάση να κάνουν κοινωνικές συγκενυρώσεις», επεσήμανε ακόμη ο Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος εστίασε στη σημασία της τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ώστε να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου η κατάσταση.