Την πιάνουν τα εμβόλια, ήπια τα συμπτώματα
Καθησυχαστικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς, όπως φαίνεται, τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να την αντιμετωπίσουν, ενώ τα συμπτώματα όσων έχουν ήδη ασθενήσει χαρακτηρίζονται «ήπια».
Οι υγειονομικές αρχές της Μποτσουάνα, από όπου προέρχεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη, επιβεβαιώνουν τα πορίσματα αυτά.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά για τη μετάλλαξη Όμικρον». Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όσων νοσούν από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, τα συμπτώματα είναι ήπια.
Ο ΠΟΥ παροτρύνει τα κράτη να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια «βασισμένα στα στοιχεία και στους ενδεχόμενους κινδύνους», κατακρίνοντας με τον τρόπο αυτόν τα πολύ αυστηρά μέτρα απαγόρευσης πτήσεων από χώρες της νότιας Αφρικής, που ελήφθησαν από πολλές χώρες.
Ο αξιωματούχος, που μίλησε εκ μέρους του Οργανισμού, ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, ωστόσο υπάρχει μια φθίνουσα πορεία σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων: Η μετάλλαξη Άλφα προκαλούσε τα πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ η τελευταία, η Όμικρον, τα λιγότερο σοβαρά μέχρι τώρα.
Εκτιμάται ότι οι επιστήμονες θα έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη μέχρι τα τέλη του μήνα.
Μποτσουάνα: Ασυμπτωματικοί οι περισσότεροι νοσήσαντες
Παράλληλα, υψηλόβαθμη υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνα δήλωσε σήμερα πως 16 από τους 19 συνολικά ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού στη χώρα ήταν ασυμπτωματικοί και είπε πως είναι «άδικο» η χώρα να τυγχάνει μεταχείρισης σαν να ήταν το επίκεντρο της έξαρσης της νέας παραλλαγής.
Η Πάμελα Σμιθ-Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters πως η πλειονότητα των 19 ανθρώπων που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ήδη αρνητικοί. Ενώ 16 άνθρωποι ήταν ασυμπτωματικοί, οι υπόλοιποι τρεις είχαν «πολύ, πολύ ήπια συμπτώματα», τόνισε.
«Δυστυχώς, το δάχτυλο δείχνει τώρα την Μποτσουάνα, για να πουν ότι [η παραλλαγή] προήλθε από την Μποτσουάνα, ή ότι είναι μια παραλλαγή της Μποτσουάνα, το οποίο νομίζω πως είναι πολύ άδικο και αχρείαστο αυτή την ώρα» είπε, και πρόσθεσε πως 14 από τους 19 ανθρώπους που εντοπίστηκαν μέχρι τώρα με την παραλλαγή ήταν ξένοι υπήκοοι.
ΠΟΥ: «Από εμάς εξαρτάται τι θα συμβεί»
Ωστόσο, ο ΠΟΥ με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου λίγο αργότερα, έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ» εξαιτίας της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 αλλά και των περιορισμένων τεστ». «Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν εύφορο έδαφος για την εμφάνιση παραλλαγών του νέου κορωνοϊού», ανέφερε επίσης.
«Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε πανικό στον πλανήτη. Μετά την εμφάνιση της Δέλτα, είναι η πρώτη φορά που μια άλλη παραλλαγή προκαλεί τόση ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον ή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής.
Το πρώτο γνωστό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ήταν σε ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου.
PAHO: «Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική»
Η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είναι πιθανόν σύντομα να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες στη Βόρεια και Νότια Αμερική, αφότου εντοπίστηκε στον Καναδά και τη Βραζιλία, ανέφερε σήμερα ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO).
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν πει πως 24 χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει κρούσματα της παραλλαγής.
«Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές ή εάν προκαλεί βαρύτερη ασθένεια», δήλωσε η διευθύντρια του PAHO Καρίσα Ετιέν, προσθέτοντας πως θα χρειαστεί χρόνος για την εξέταση της παραλλαγής.
«Η ταχύτητα και η διαφάνεια είναι ιδιαίτερα κρίσιμες αυτήν τη στιγμή. Όμως, πάνω απ’ όλα, προτρέπουμε τον κόσμο να μην τρομοκρατείται».
Μέχρι οι εξετάσεις ουδετεροποίησης και άλλα εργαστηριακά τεστ ολοκληρωθούν, οι ειδικοί δεν θα έχουν επαρκή στοιχεία για να καθορίσουν τον βαθμό μεταδοτικότητας ή σοβαρότητας της παραλλαγής Όμικρον ούτε να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων εναντίον της, είπε η Ετιέν σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.
Την τελευταία εβδομάδα στη Βόρεια Αμερική, τα κρούσματα Covid-19 στον Καναδά και τις ΗΠΑ παρέμειναν σταθερά, αλλά σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι μολύνσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν πάνω από 20% στο Μεξικό, σύμφωνα με τον PAHO.
Στην Κεντρική Αμερική, κάθε χώρα, με εξαίρεση τον Παναμά, κατέγραψε πτώση σε κρούσματα και θανάτους, ανέφερε η ίδια πηγή.
Στη Νότια Αμερική, τα κρούσματα στις χώρες που βρίσκονται στο νοτιότερο τμήμα καταγράφουν σταθερή αύξηση εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ στην περιοχή των Άνδεων και τη Βραζιλία οι μολύνσεις δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις.