Μειώνουν 80% την πιθανότητα νοσηλείας από την 1η δόση
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για εμβόλια της Pfizer και της Astrazeneca, καθώς, όπως προκύπτει, μειώνουν σε μεγάλο βαθμό, συγκεκριμένα κατά 80%τη νοσηλεία λόγω κορωνοϊού.
Τα ελπιδοφόρα ευρήματα παρουσίασε, ύστερα από σχετική μελέτη, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος επεσήμανε ότι ακόμη και μια δόση των εμβολίων είναι αποτελεσματική καθώς μειώνει κατά 80% την πιθανότητα νοσηλείας στους άνω των 70 ετών.
Με ταχύ ρυθμό προχωρά ο εμβολιασμός στη Βρετανία, καθώς πάνω από 20 εκατομμύρια έχουν λάβει την πρώτη δόση, ενώ ένα εκατομμύριο και τις δύο.
Την ίδια στιγμή, παγκόσμιοι φορείς υγείας εστιάζουν, σε μια περίοδο που εκφράζονται αμφιβολίες, στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca.
Όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και απέναντι στις μεταλλάξεις, ακόμη και στην ιδαίτερα μεταδοτική νοτιοαφρικανική.
Στοίχημα, πάντως, τη δεδομένη χρονική συγκυρία, αποτελεί η μείωση του ιικού φορτίου στον πλανήτη και η κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού με εμβόλια.
Ήδη σε πολλές χώρες έχει καλυφθεί σημαντικό μέρος ευπαθών ομάδων, όπως και οι ηλικίες από 65 ετών και άνω.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναμένει την κυκλοφορία του μονοδικού εμβολίου της Johnson & Johnson μέσα στον Μάρτιο, διαμηνύει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.
Αισιοδοξία δημιουργεί και το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται πάνω στην ανθεκτικότητα των εμβολίων απέναντι στις παραλλαγές του ιού.
Επίτροπος Υγείας ΕΕ: «Οι παραδόσεις εμβολίων θα αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες»
Tη διαβεβαίωση ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα αυξηθούν έδωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Υγείας της ΕΕ.
«Οι παραδόσεις εμβολίων θα αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένου ενός τέταρτου εμβολίου που αναμένεται να εισέλθει στην αγορά τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου. Υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν κενά, ούτε εμβόλια που δεν χρησιμοποιούνται. Για να το υποστηρίξουμε, χρειαζόμαστε πληροφορίες και ανταλλαγή δεδομένων».
Παράλληλα, η Ευρωπαία επίτροπος επισήμανε ότι η ΕΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων, της αξιολόγησης, της εξουσιοδότησης και της διαθεσιμότητας, μεταξύ άλλων μέσω πιο ευέλικτων διαδικασιών μέσω του HERA, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει η ετοιμότητα για να γίνουν διαπραγματεύσεις για νέες ή προσαρμοσμένες συμφωνίες για εμβόλια κατά παραλλαγών.
Η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως ο SARS-CoV-2 δεν είναι πλέον ένας άγνωστος ιός, «σήμερα έχουμε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με την παθολογία της» επισήμανε τονίζοντας όμως τον κίνδυνο των μεταλλάξεων.
«Τώρα αντιμετωπίζουμε μεταλλάξεις, έναν μεταβαλλόμενο ιό. Και πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση για να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η αλληλεγγύη», κατέληξε.