Μέτρα κατά της λειψυδρίας από την Κομισιόν
Η ανησυχία για την επιδείνωση του φαινομένου της λειψυδρίας οδηγεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να ζητήσει μέτρα από τις χώρες-μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπισή του.
Όπως γράφουν οι Financial Times, σε άρθρο που υπογράφουν η Ελένη Βαρβιτσιώτη και η Alice Hancock, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για πρώτη φορά, αναμένεται να εκπονήσει ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα ζητά από τα κράτη-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση νερού κατά τουλάχιστον 10% μέχρι το 2030. Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα.
Ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζουν πλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αποδοτικότητα στη χρήση υδάτινων πόρων είναι και η δήλωση της επιτρόπου Περιβάλλοντος της ΕΕ, Τζέσικα Ρόσβαλ, η οποία δήλωσε στους Financial Times ότι «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά πώς χρησιμοποιούμε το νερό. Ακόμα και όταν κάνουμε ντους, πρέπει να το έχουμε κατά νου».
Στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, έχει προειδοποιήσει ότι, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η Αθήνα ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη νερού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια -ιδίως αν συνεχιστούν οι υφιστάμενες υδρολογικές συνθήκες.
Πάντως, ήδη σε αρκετές χώρες του Νότου λαμβάνονται μέτρα, όπως η απαγόρευση για άδειασμα και γέμισμα σε πισίνες. Την ίδια στιγμή, λαμβάνονται μέτρα και στον Βορρά. Ενδεικτικό είναι πως στη Σουηδία έχει απαγορευτεί σε ορισμένες περιοχές το πότισμα με λάστιχο.
Η ΕΕ προτρέπει τις χώρες να επενδύσουν σε υποδομές
Το νέο σχέδιο της ΕΕ θα ορίζει τρόπους για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Ένωσης απέναντι στο πρόβλημα της λειψυδρίας, ενθαρρύνοντας τα κράτη-μέλη να επενδύσουν περισσότερο σε υποδομές όπως δίκτυα αγωγών, αντλιοστάσια και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 23 δισ. ευρώ ετησίως για την επαρκή χρηματοδότηση των υποδομών νερού, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχεδιάζει ένα πρόγραμμα δανείων και εγγυήσεων 15 δισ. ευρώ για την τριετία 2025-2027.
Παρά τις φετινές βροχοπτώσεις που βελτίωσαν προσωρινά την κατάσταση στη Νότια Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι η έλλειψη επιφανειακών υδάτων απειλεί σχεδόν το 15% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, με τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να ανησυχούν ήδη για ελλείψεις σε τοπικό επίπεδο κατά τους επόμενους μήνες.