Η Βόρεια Κορέα ανακοινώνει επίσημα το πρώτο ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Πιονγκγιάνγκ
Η Βόρεια Κορέα διέταξε αυστηρό εθνικό lockdown μετά την επιβεβαίωση των πρώτων επίσημων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.
Κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την εξέλιξη «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ενώ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το πρώτο και τα επακόλουθα κρούσματα διαπιστώθηκε πως οφείλονται στην υποπαραλλαγή BA.2 της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2, που είναι εξαιρετικά μολυσματική, αφού εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.
«Αυτό είναι το σοβαρότερο περιστατικό εθνικής έκτακτης ανάγκης» καθώς αποκαλύφθηκε «κενό στην καραντίνα που τηρήθηκε με ασφαλή τρόπο εδώ και δύο χρόνια και τρεις μήνες», από τον Φεβρουάριο του 2020, ανέφερε το KCNA, χωρίς να διευκρινίσει ούτε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα μέχρι στιγμής, ούτε ποια είναι η προέλευσή τους, ούτε πότε επιβεβαιώθηκαν.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που προέδρευσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος Εργαζομένων της Κορέας, δεσμεύτηκε ότι η κρίση «θα ξεπεραστεί» μέσω της εφαρμογής του συστήματος ελέγχου και καραντίνας στη «μέγιστη» βαθμίδα του.
«Ο σκοπός είναι να εξαλειφθεί (ο ιός) από τη ρίζα το συντομότερο», είπε ο Κιμ κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΠΓ, πάντα κατά το KCNA. Διαβεβαίωσε ότι χάρη στην «ισχυρή πολιτική συνείδηση του λαού […] θα ξεπεράσουμε σίγουρα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Ωστόσο, παρατηρητές πιστεύουν ότι ο ιός υπάρχει εδώ και καιρό στη χώρα. Άλλωστε ο πληθυσμός των 25 εκατομμυρίων της χώρας είναι αρκετά ευάλωτος καθώς η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε να χορηγήσει πρόγραμμα εμβολίων για την Covid-19, απορρίπτοντας ακόμη και προσφορές από τη διεθνή κοινότητα να προμηθεύσει εκατομμύρια AstraZeneca και κινεζικής κατασκευής εμβόλια πέρυσι.
Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης της Βόρειας Κορέας στην καταπολέμηση του Covid ήταν να σφραγίσει τα εξωτερικά της σύνορα – μια από τις πρώτες χώρες που το έκανε, τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις εισαγωγές βασικών ειδών στη χώρα, γεγονός που οδήγησε σε ελλείψεις τροφίμων οικονομική αστάθεια.
Με πληροφορίες από BBC, AFP, Reuters