Πέμπτη 08.05.2025
More

    Σι και Πούτιν συμφωνούν να «εμβαθύνουν» τους δεσμούς Κίνας-Ρωσίας έναντι του Τραμπ

    Επίδειξη ενότητας και «ακλόνητης φιλίας» Σι – Πούτιν απέναντι στη Δύση

    Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν κοινή δήλωση «περαιτέρω εμβάθυνσης» της εταιρικής τους σχέσης μετά τις σημερινές συνομιλίες στη Μόσχα – μια επίδειξη αλληλεγγύης απέναντι στις παγκόσμιες αβεβαιότητες που προκάλεσε η πολιτική που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ «America First» (Πρώτα η Αμερική).

    Καθισμένοι μαζί σε μια περίτεχνη αίθουσα στο Κρεμλίνο, μετά από περίπου τέσσερις ώρες συνομιλιών, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια «κοινή δήλωση για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ρωσίας για τον συντονισμό σε μια νέα εποχή». Οι δύο ηγέτες συνήθως εκδίδουν μακροσκελείς και εκτενείς κοινές δηλώσεις μετά τις τακτικές συναντήσεις τους.

    Σε δηλώσεις τους στη συνέχεια, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησαν να πλαισιώσουν τη σχέση τους ως βασική δύναμη για την υπεράσπιση και τη βελτίωση της παγκόσμιας τάξης – σε αντίθεση με τους δυτικούς χαρακτηρισμούς της εταιρικής σχέσης και ενώ η Ρωσία συνεχίζει τη βίαιη, πολυετή εισβολή της στην Ουκρανία.

    «Στη σημερινή δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση και την παγκόσμια αβεβαιότητα, η εταιρική σχέση εξωτερικής πολιτικής Ρωσίας-Κίνας είναι ένας βασικός σταθεροποιητικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. «Μαζί υπερασπιζόμαστε τη διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης και δημοκρατικής πολυπολικής παγκόσμιας τάξης».

    Σι και Πούτιν επικρίνουν την πολιτική Τραμπ υπερασπιζόμενοι την πολυπολικότητα

    Μιλώντας μετά τον Πούτιν, ο Σι περιέγραψε τις δύο χώρες ως «σταθερές, θετικές και προοδευτικές δυνάμεις στη διεθνή κοινότητα» και τις κάλεσε να συνεργαστούν για να «οδηγήσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση και να προωθήσουν την οικονομική παγκοσμιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς που ωφελεί όλους» – σχόλια που έρχονται καθώς οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει από διάφορα όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και έχουν αναστατώσει τις αγορές με απειλές για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

    Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Σι χρησιμοποίησε τη γλώσσα που χρησιμοποιεί συνήθως το Πεκίνο για να επικρίνει την Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν «ιδιαίτερες ευθύνες» απέναντι σε «ένα διεθνές αντίρροπο ρεύμα μονομέρειας και τις ηγεμονικές πρακτικές των ισχυρών».

    Ο Σι έφθασε την Τετάρτη για τετραήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, όπου θα είναι επικεφαλής ενός καταλόγου ξένων ηγετών που θα παραστούν στη στρατιωτική παρέλαση του Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης, στις 9 Μαΐου, η οποία πραγματοποιείται στη σκιά του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι φετινές εκδηλώσεις σηματοδοτούν τη συμπλήρωση 80 ετών από τη νίκη των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας, με την οποία τερματίστηκε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

    Με πληροφορίες από CNN

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ