Πέμπτη 19.09.2024
More

    Στην «μάχη» της Κίνας κατά του κορωνοϊού, τα νοσοκομεία απορρίπτουν άλλους ασθενείς- με δεινές επιπτώσεις

    ΠΕΚΙΝΟ – Ο Nie Mintago έφτασε στην ογκολογική κλινική του UNION HOSPITAL της Wuhan στις 9 Φεβρουαρίου, ελπίζοντας να συνεχίσει τις  χημιοθεραπείες για τον τελικού σταδίου καρκίνο του πνεύμονα που του είχε καταστήσει αδύνατο το να φάει ή να κοιμηθεί.

    Όταν έφτασε με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ένας γιατρός ζήτησε συγνώμη και τον απέρριψε, καθώς το νοσοκομείο άδειαζε την ογκολογική του πτέρυγα για να κάνει χώρο για ασθενείς που έπασχαν από τον κορωνοϊό που ρήμαζε την επαρχία Hubei, καταγέλλει η γυναίκα του, Nie Wenjie.

    Καθώς έχει περάσει ήδη ένας μήνας από τότε που ξεκίνησε η μάχη για να ελεχθεί το ξέσπασμα του ιού, η Κίνα γίνεται μάρτυρας μιας διαλογής άνευ προηγουμένου σε εθνικό επίπεδο ,αναστέλλοντας η μειώνοντας τις υπηρεσίας υγείας για τους ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες άσχετες με την επιδημία.

    Με την επαρχία Hubei να βρίσκεται στο επίκεντρο του ξεσπάσματος, τα νοσοκομεία είναι κατακλυσμένα από τον ιό σε τέτοιο βαθμό που δεν έχουν το ανθρώπινο δυναμικό ή τις κλίνες για να αντιμετωπίσουν σχεδόν τίποτε άλλο. Και πέρα από το Hubei, τα νοσοκομεία από το Chongqing στα νοτιοδυτικά μέχρι το Πεκίνο στα βόρεια, στην προσπάθειά τους να εκμηδενίσουν τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού επιλέγουν να κλείσουν τμήματα και να αρνηθούν θεραπεία σε ασθενείς που χρειάζονται χειρουργεία, θεραπείες για τα νεφρά, φαρμακευτική αγωγή για διαβήτη και πλήθος άλλων παθήσεων.

    Ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι το ένα τρίτο των Κινέζων που ζουν πάσχοντας από HIV υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο να ξεμείνουν από φάρμακα και ότι πολλοί δεν ξέρουν πότε θα πάρουν τις επόμενες δόσεις.

    «Αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Nie Wenjie, 28, αυτή την εβδομάδα, από το χωριό του στο Βόρειο Hubei καθώς παρακολουθούσε την κατάσταση της υγείας του πατέρα του να επιδεινώνεται. «Όλες αυτές οι ζωές που δεν επηρεάζονται από τον κορωνοϊό δεν έχουν αρκετή αξία ώστε να σωθούν;»

    Καθώς οι συνέπειες του κορωνοϊού εξαπλώνονται σε όλη την Κίνα , η κατάρρευση του συστήματος υγείας αποτελεί λογιστική και ηθική πρόκληση για την κυβέρνηση. Τα κινέζικα social media  έχουν κατακλυστεί από τόσες εκκλήσεις με το hashtag #NonPneumoniaPatientsSeekingHelp (#ΑσθενείςΧωρίςΠνευμονίαΑναζητούνΒοήθεια) που οι αρχές αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν να παρεμβαίνουν και να λογοκρίνουν τις αναρτήσεις.

    ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙ

    Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Washington Post , έξι οικογένειες με άρρωστους συγγενείς σε όλη την Κίνα περιέγραψαν την αγανάκτησή τους καθώς η χώρα ξεκινά μια τεράστια κινητοποίηση για να νικήσει μια επιδημία την οποία οι ηγέτες της θεωρούν προτεραιότητά τους. Κάποιοι από αυτούς ζήτησαν να μην αναφερθούν τα ονόματά τους.

    Μια οικογένεια στο δυτικό Hubei έφτασε κοντά στην κατάρρευση ζητώντας βοήθεια για το μίας εβδομάδας βρέφος τους, του οποίου η αιματολογική πάθηση απορρίφθηκε από τα νοσοκομεία. Ένας άνδρας από την Μογγολία νοίκιασε ένα διαμέρισμα στο Πεκίνο και πήγαινε με τα πόδια στο Νοσοκομείο κάθε μέρα για εβδομάδες για να ελέγξει αν οι γιατροί μπορούσαν να χειρουργήσουν τον όγκο του πατέρα του. Μια άλλη γυναίκα στην πρωτεύουσα η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της νεφρικής ανεπάρκειας εκλιπαρούσε για βοήθεια σε διάφορες τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης, οι οποίες απαντούσαν πως πουθενά δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί η θεραπεία. Εισήχθη σε νοσοκομείο την Τρίτη μόνον αφού δημοσιοποίησε την κατάστασή της και εθελοντές έσπευσαν να τη βοηθήσουν.

    «Δεν λέω ότι πρέπει να δίνεται το ίδιο βάρος στους ασθενείς που πάσχουν από την επιδημία και όλους τους υπόλοιπους, αλλά γιατί να μην υπάρχουν και κάποια νοσοκομεία διαθέσιμα για τους ασθενείς που δεν έχουν πυρετό;»

    Σε συνέντευξή του, ο Gordοn Liu, Καθηγητής Πανεπιστημίου και μέλος του ειδικού συμβουλίου για τον κορωνοϊό, αναφέρει ότι οι πολιτικές προστασίας για τον περιορισμό της μόλυνσης «έχουν χάσει την ισορροπία τους»

    Για να αποφύγουμε μια πιθανότητα 1% μόλυνσης, επιλέγουμε μια πιθανότητα 99% να υποφέρουν τόσοι άνθρωποι;», δήλωσε ο Liu. «Το να δημιουργήσουμε μια κατάσταση που έχει μεγαλύτερο ανθρώπινο κόστος από ότι ο ίδιος ο ιός – αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο κρίμα από όλα».

    Νοσοκομεία ακόμη και στην Αμερική είναι γνωστό ότι απέρριπταν ανθρώπους που ήθελαν να επισκεφθούν ασθενείς κατά τη διάρκεια των ξεσπασμάτων γρίπης. Τα νοσοκομεία παγκοσμίως επίσης σφραγίζουν πτέρυγες όταν ξεσπούν σε αυτές μεταδοτικές ασθένειες, όπως στην επιδημία της Γρίπης των Πτηνών το 2003. Αλλά οι ειδικοί της δημόσιας υγείας λένε πως το φαινόμενο των νοσοκομείων σε μια χώρα που απορρίπτουν μεγάλους αριθμούς ασθενών για προληπτικούς λόγους είναι σπάνιο.

    «Δεν έχω ακούσει ξανά να συμβαίνει κάτι τέτοιο για πρόληψη», λέει ο Eric Toner, ακαδημαϊκός στο Johns Hopkins, ο οποίος έχει συμβουλεύσει αμερικάνικες κυβερνήσεις πάνω στην προετοιμασία για καταστροφικά γεγονότα.

    Ο ΠΟΥ έχει επαινέσει τους Κινέζους ηγέτες για τα «δραστικά» μέτρα που έλαβαν, που μόνο λίγες κυβερνήσεις ακόμα θα μπορούσαν να είχαν λάβει.

    Στα τέλη του Ιανουαρίου, οι αρχές έθεσαν το Hubei σε καραντίνα, αποκόπτοντας  εκατομμύρια ανθρώπους από τον έξω κόσμο. Πόλεις έλαβαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας όπως η αναστολή κυκλοφορίας ΙΧ, ο περιορισμός των ημερών κατά τις οποίες οι πολίτες μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους και το κλείσιμο των νοσοκομείων – βήματα που οι αρχές λένε πως έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην ελαχιστοποίηση της μετάδοσης.

    Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ έχει ζητήσει επανειλημμένα από το κοινό αυτοθυσία και ανεκτικότητα. Ο Κινέζος ηγέτης, Xi Jinping συχνά καλεί τους ανθρώπους σε «πόλεμο» κατά του ιού και τα κινέζικα ΜΜΕ συχνά παρομοιάζουν τις προσπάθειες περιορισμού με στρατιωτική επιχείρηση.

    Από την εμφάνιση της επιδημίας, η Κυβέρνηση της Κίνας, βάζοντας τη δημόσια υγεία πάνω απ’ όλα, έχει κάνει ό,τι μπορεί για να βεβαιωθεί πως κάθε ασθενής θα λάβει έγκαιρη θεραπεία’’ δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunying, αυτό το μήνα. «Την ίδια στιγμή, έχουμε δει τόσες πολλές συγκινητικές ιστορίες ανθρώπων που θυσιάζουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό».

    ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ

    H Chen Xuanyi, φοιτήτρια στην Αυστραλία που είναι μέλος ενός δικτύου 30 εθελοντών οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν νοσοκομεία να αναλάβουν ανθρώπους που ζητούν ιατρική βοήθεια λέει πως έχει δημιουργήσει μια λίστα 175 ασθενών σε όλη την Κίνα που έχουν απορριφθεί από νοσοκομεία αλλά υπάρχουν αναρίθμητοι άλλοι που δεν γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να ζητήσουν βοήθεια.

    Οι συνάδελφοί της καλούν αυτούς που ζητούν βοήθεια, αξιολογούν την κατάστασή τους και μετά φέρνουν σε επαφή τους πιο αρρώστους με τα πιο κοντινά νοσοκομεία που μπορεί να τους δεχθούν. Οι ασθενείς συχνά χρειάζονται θεραπείες νεφρών και χειρουργεία ή επείγουσες ανανεώσεις συνταγών φαρμάκων, είπε η Chen, αλλά πολλοί απορρίπτονται επειδή τα νοσοκομεία δεν θέλουν να ρισκάρουν με την εισαγωγή ασθενών ή τη διεξαγωγή επεμβάσεων που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την μόλυνσή τους.

    Η ομάδα έχει καταφέρει να προσφέρει βοήθεια σε πάνω από 40 σοβαρά ασθενείς, αλλά 5 απεβίωσαν στο σπίτι, αναμένοντας θεραπεία, είπε η Chen.

    «Μιλάμε με ανθρώπους οι οποίοι περιμένουν 2,3,4 μέρες ενώ η κατάστασή τους επιδεινώνεται» δήλωσε. Στο τέλος, είπε «απλά έχουν ξεμείνει από επιλογές».

    Καθώς ο χρόνος περνάει πολλές οικογένειες με ασθενείς η ανθρώπους που πεθαίνουν λένε πως έρχονται αντιμέτωποι με σωρεία εμποδίων. Η μιας εβδομάδας An An στο νοτιοδυτικό Hubei έπασχε από πάθηση του αίματος που έχρηζε ιατρικής φροντίδας, δήλωσαν ο πατέρας και η γιαγιά της.

    Μεγάλα νοσοκομεία σε ολόκληρο το Hubei είχαν κατακλυστεί από τον ιό και δεν είχαν τη δυνατότητα να χειριστούν παιδιατρικές υποθέσεις, είπαν. Οι αρχές προσφέρθηκαν να χορηγήσουν ειδική άδεια ταξιδιού για να φύγουν από την επαρχία που τηρούσε υπό αποκλεισμό, αλλά τα νοσοκομεία στο γειτονικό Hunan ήταν διστακτικά στο να δεχθούν ασθενείς από το Hubei καθώς θεωρούνταν πιο πιθανό να είναι φορείς του ιού.

    «Έχει μια βδομάδα ζωής; Ένα μήνα; Μια μέρα;», δήλωσε η γιαγιά της An An, καθώς ο πατέρας της μικρής ξέσπασε σε κλάματα. Η οικογένεια παρακολουθεί νυχθημερόν τη μικρή. Γιορτάζουν κάθε φορά που ανοίγει τα μάτια της.

    «Περιμένουμε και τη φροντίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε» δήλωσαν. «Το μόνο που ξέρουμε είναι οτι δείχνει ισχυρό ένστικτο επιβίωσης».

    Οι περιστάσεις έχουν αναγκάσει πολλούς Κινέζους να στραφούν σε συνεδρίες εξ αποστάσεως. Η Ping An Good Doctor, μια εταιρεία με έδρα τη Σαγκάη που είναι ιδιοκτησία ασφαλιστικού κολοσσού, λέει ότι οι ασθενείς έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της για smartphones για να μιλήσουν με γιατρούς 1.1 δισεκατομμύρια φορές από την αρχή της επιδημίας και ότι οι καθημερινές συνεδρίες είναι εννέα φορές πιο υψηλές από ότι συνήθως.

    Και πάλι όμως, οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να ηρεμήσουν τους αγχωμένους ασθενείς.

    «ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΙΚΕΤΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ»

    Μετά τη διάγνωση της στις 15 Φεβρουαρίου με όγκο 7.5 εκατοστών στο συκώτι της, μια 27χρονη γυναίκα με το επίθετο Liu δήλωσε ότι ένας γιατρός της είπε να ταξιδέψει επειγόντως από τα προάστια της Γουάν προς το κέντρο της πόλης για να αναζητήσει χειρούργο. Μια μέρα αργότερα, οι φίλοι της κανόνισαν να την πάνε με το αυτοκίνητο ενός από τους ελάχιστους που είχαν ακόμη άδεια κυκλοφορίας και η γυναίκα έφτασε στην κεντρική Γουάν μόνο και μόνο για να μάθει ότι τα χειρουργεία ήταν κλειστά.

    Στις μέρες που ακολούθησαν επικοινώνησε με πολλούς γιατρούς σχετικά με το αν ο όγκος είναι επιθετικός, δήλωσε.

    «Αυτό βελτιώνει λιγάκι την ψυχολογική κατάσταση, αλλά δεν κάνει τίποτα για το νόσημα»δήλωσε η γυναίκα από το διαμέρισμα της αδελφής της στην Γουάν όπου περιμένει να ανοίξουν τα ογκολογικά τμήματα. «Συνεχίζω να αισθάνομαι αβοήθητη».

    Οι αρχές αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν να λογοκρίνουν ασθενείς που ζητούσαν βοήθεια στα social media και τους έδωσαν εντολή να επικοινωνούν με τις τηλεφωνικές γραμμές της κυβέρνησης και να μην δημοσιοποιούν τις εκκλήσεις τους.

    Η εθνική διαλογή και ο θυμός ανάμεσα σε κάποιους από τους ασθενείς έχει γίνει πολιτικά ευαίσθητο θέμα , δήλωσε ο Yanzhong Huang που μελετά το Κινέζικο σύστημα υγείας στο συμβούλιο του Υπουργείου εξωτερικών.

    «Όταν θέτεις το ζήτημα σαν υπαρξιακή απειλή και χρησιμοποιείς συνθήματα πολέμου, μπορεί να οδηγήσει σε σφοδρά μέτρα με ανεπιθύμητες συνθήκες», δήλωσε ο Huang. «Αλλά όταν οι Κινέζοι ακούνε ιστορίες ανθρώπων που τους αρνούνται την ιατρική περίθαλψη» είπε, «οι άνθρωποι ίσως πουν πως αυτό είναι γελοίο».

    Ενώ έπασχε από καρκίνο του νεφρού σε προχωρημένο στάδιο, ο Yu Hongwei ήταν ένας από τους ασθενείς που τους δόθηκε εξιτήριο από την ογκολογική κλινική του Wuhan Union Hospital στις  Ιανουαρίου – λίγο πριν γίνει το χειρουργείο του – για να γίνει χώρος για ασθενείς με κορωνοϊό. Οι γιατροί απολογήθηκαν και είπαν ότι δεν ήταν δική τους η απόφαση, δήλωσε η αδερφή του.

    Στο σπίτι, ο Yu κιτρίνισε καθώς το πάγκρεας του σταμάτησε να λειτουργεί. Δεν μπορούσε να φάει χωρίς να κάνει εμετό και κρατιόνταν ζωντανός με ορό. Μετά από μια εβδομάδα αιτήσεων στο διαδίκτυο και προσπάθειες εθελοντών να τον βοηθήσουν, ένα μικρότερο νοσοκομείο συμφώνησε να τον δεχθεί. Ένας χειρουργός από τη Γουάν έσπευσε για να τον χειρουργήσει στις 16 Φεβρουαρίου.

    Μια εβδομάδα αργότερα, η ανακουφισμένη πλέον Yu Hongyan δήλωσε στην Post ότι αυτό που έσωσε τον αδερφό της ήταν η καλοσύνη των εθελοντών και των γιατρών, καθώς και ένα νοσοκομείο που παρέκαμψε τους κανόνες μετά την κατάρρευση του γενικού συστήματος υγείας της Γουάν.

    «Δεν τα παρατήσαμε στιγμή», δήλωσε. «Έπρεπε να ικετέψουμε για βοήθεια στο διαδίκτυο γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος».

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ