Τετάρτη 11.02.2026
More

    Στον Λευκό Οίκο ο Νετανιάχου – Στο επίκεντρο το Ιράν

    Συνάντηση με φόντο την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή θα έχουν την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με το ιρανικό ζήτημα να κυριαρχεί στην ατζέντα.

    Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται την ώρα που εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από την Ουάσινγκτον μια συμφωνία που δεν θα αφορά μόνο τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά θα επεκτείνεται και στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, καθώς και στη στήριξη που παρέχει σε οργανώσεις όπως η Χάμας και η Χεζμπολάχ.

    «Θα παρουσιάσω στον πρόεδρο τις θέσεις μας για τις βασικές αρχές των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Νετανιάχου πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.

    Από την πλευρά του, το Ιράν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμού του πυρηνικού του προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, απορρίπτει όμως κατηγορηματικά τις απαιτήσεις που αφορούν τους πυραύλους και την περιφερειακή του επιρροή. Ο πρόεδρος της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη «δεν θα υποκύψει σε υπερβολικές απαιτήσεις».

    Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο Νετανιάχου είχε επαφές στην Ουάσινγκτον με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τον πρώτο γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με ιρανούς αξιωματούχους.

    Η επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη με στρατιωτικά πλήγματα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ενώ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής δεύτερης ομάδας κρούσης στη Μέση Ανατολή, πέραν της USS Abraham Lincoln που ήδη βρίσκεται στην περιοχή.

    Παρά τη σκληρή ρητορική, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλωματικής λύσης, σημειώνοντας ότι το Ιράν «θέλει πολύ να καταλήξει σε συμφωνία». Όπως ανέφερε, μια «καλή συμφωνία» θα σήμαινε «χωρίς πυρηνικά όπλα και χωρίς πυραύλους».

    Random Banner

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ