Το Ίδρυμα Νόμπελ ανακοίνωσε το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής
Το βραβείο απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C, που αποτελεί παγκόσμια υγειονομική απειλή καθώς προκαλεί καρκίνο του ήπατος.
Οι Αμερικανοί Harvey J. Alter, Michael Houghton και Charles M. Rice τιμήθηκαν τον τρόπο από την σουηδική ακαδημία, που κάνει λόγο για «επιτυχία – ορόσημο, στη μάχη ενάντια στις ιογενείς μολύνσεις».
Σύμφωνα με την επιτροπή, οι τρεις επιστήμονες «έκαναν μία αποφασιστική συνεισφορά στην μάχη απέναντι στην ηπατίτιδα, που προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος σε ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη».
Πέρυσι, το Νόμπελ είχε δοθεί στους τρεις Αμερικανούς και Βρετανούς επιστήμονες που είχαν ανακαλύψει ότι τα κύτταρα «αισθάνονται και προσαρμόζονται» στα διαθέσιμα επίπεδα οξυγόνου.
Ένας Έλληνας ανάμεσα στους υποψήφιους για το Νόμπελ Φυσικής Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, εκτιμούσε χθες πως ένας καθηγητής αστροφυσικής ίσως γίνει ο τρίτος Έλληνας στην ιστορία της χώρας που θα κερδίσει το περίοπτο βραβείο, μετά τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη.
Ο λόγος, για τον καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Δημήτρη Ψάλτη που συμμετείχε στην μεγαλύτερη ανακάλυψη του 2019, την φωτογράφηση της «σκιάς» μιας Μαύρης Τρύπας στον πυρήνα του γιγάντιου ελλειπτικού γαλαξία Μ87.
Το Βραβείο Νόμπελ απονέμεται μία φορά το χρόνο για εξαίρετες ανακαλύψεις στους τομείς των βιοεπιστημών και της ιατρικής. Είναι ένα από τα πέντε βραβεία Νόμπελ που θεσμοθετήθηκαν το 1895 από τον Σουηδό χημικό Άλφρεντ Νόμπελ, εφευρέτη της δυναμίτιδας, στη διαθήκη του.
Ο Νόμπελ ενδιαφέρθηκε προσωπικά για την πειραματική φυσιολογία και ήθελε να δημιουργήσει ένα βραβείο για την πρόοδο μέσα από επιστημονικές ανακαλύψεις στα εργαστήρια.
Το Βραβείο Νόμπελ στους παραλήπτες σε επίσημη τελετή στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Νόμπελ, μαζί με ένα δίπλωμα και ένα πιστοποιητικό για το χρηματικό έπαθλο. Η μπροστινή πλευρά του μεταλλίου παρέχει το ίδιο προφίλ του Άλφρεντ Νόμπελ, όπως απεικονίζεται στα μετάλλια για φυσική, χημεία, και λογοτεχνία, ενώ η πίσω πλευρά του είναι μοναδική για κάθε μετάλλιο.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal