Τρίτη 16.09.2025
More

    Συνάντηση Τραμπ – Βαρθολομαίου στον Λευκό Οίκο

    Στην ατζέντα Θεολογική Σχολή Χάλκης, Χριστιανοί στη Μ.Ανατολή και Ουκρανία

    Μετά την επίσημη συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στην οποία μίλησε για σειρά σημαντικών θεμάτων.

    Aναφέρθηκε στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο και την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της, επισημαίνοντας την εγκαρδιότητα και τον σεβασμό με τον οποίο τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος και ιδιαιτέρως ο αντιπρόεδρος. Μίλησε επίσης για την παρουσία Ελληνοαμερικανών στο Λευκό Οίκο και την υπερηφάνεια που ένιωσε για την ομογένεια της Αμερικής.

    Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Εκκλησίας, επισημαίνοντας τον θεολογικό διάλογο με τη Ρώμη, τον διάλογο της αγάπης που ξεκίνησε από τον προκατόχό του Αθηναγόρα και τον Πάπα Ιωάννη τον 23ο, αλλά και τη σειρά επισκέψεων των Παπών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εν αναμονή της έλευσης του νέου Παπά τον Νοέμβριο.

    Έμφαση δόθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με τον Πατριάρχη να αναφέρει ότι έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο Τραμπ ο οποίος φάνηκε να το γνωρίζει. Δεσμεύθηκε μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες να το θέσει τον πρόεδρο Ερντογαν όταν συναντηθούν. Όπως ανέφερε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας “από πέρσι ξεκίνησε διάλογος μεταξύ Πατριαρχείου και τουρκικής κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της, με στόχο να δεχθούμε τους πρώτους μαθητές τον Σεπτέμβριο του 2026.”

    Στη συνέντευξη θίχθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν τους Χριστιανούς στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, με τον Πατριάρχη να επισημαίνει ότι οι Χριστιανοί είναι πλέον πολύ λίγοι, αποτελώντας περίπου το 1% του πληθυσμού στην Τουρκία, ενώ στην Μέση Ανατολή ο πληθυσμός των Χριστιανών συνεχώς μειώνεται, με κίνδυνο τα προσκυνήματα να μετατραπούν σε μουσεία αν η δραματική αυτή τάση συνεχιστεί.

    Τέλος, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι το Πατριαρχείο χορήγησε αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της χώρας πριν από έξι χρόνια, αναγνωρίζοντας την ανάγκη της ουκρανικής εκκλησιαστικής ανεξαρτησίας από τη Μόσχα, η οποία όπως τόνισε, αποδείχθηκε εχθρική απέναντι στον ουκρανικό λαό.

    Η συνέντευξη έκλεισε με αναφορές στην ανάγκη συνεχούς προώθησης της ειρήνης και της αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο.

     

    Πηγή: ΕΡΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ