Τί δείχνει νέα έρευνα
Λιγότερο όζον στο βόρειο ημισφαίριο χάρη στα lockdown που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού παρατήρησε η Γερμανική Μετεορολογική Υπηρεσία ( DWD).
Τα lockdown τα οποία επιβλήθηκαν παγκοσμίως για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχουν μια σημαντική θετική συνέπεια τουλάχιστον για την ατμόσφαιρα της Γης: το όζον στην ελεύθερη τροπόσφαιρα, δηλαδή στο στρώμα της ατμόσφαιρας που βρίσκεται έως περίπου δέκα χιλιόμετρα από το έδαφος της Γης, μειώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο κατά μέσο όρο κατά 7% την άνοιξη και το καλοκαίρι του περασμένου έτους, όπως προκύπτει από έρευνα της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD).
Μεταξύ άλλων, συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ οξειδίου του αζώτου και όζοντος. Στην ελεύθερη τροπόσφαιρα, λιγότερο οξείδιο του αζώτου συνεπάγεται επίσης και λιγότερο όζον.
Στη μείωση εναέριας και χερσαίας κυκλοφορίας αποδίδεται το φαινόμενο
Δεδομένου ότι η χερσαία και εναέρια κυκλοφορία είναι μια σημαντική πηγή οξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα, η μείωσή τους είχε ως αποτέλεσμα και την μείωση των παγκόσμιων εκπομπών οξειδίων του αζώτου, από μεν τις χερσαίες μεταφορές κατά περίπου 14%, από δε την εναέρια κυκλοφορία έως και 40%.
Στο βαυαρικό χωριό Χόενπάισενμπεργκ μετρήθηκε μάλιστα το καλοκαίρι του 2020 (μετά από τα lokdown) τόσο λίγο όζον στην ελεύθερη τροπόσφαιρα όσο είχε να μετρηθεί από την μέτρηση του 1976.
Πηγή : n-tv