Σάββατο 18.01.2025
More

    Τα πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα της τελευταίας 20ετίας

    Η κλιματική αλλαγή τροφοδότησε και τα δέκα πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα των δύο τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με ανάλυση.

    Οι άγριοι κυκλώνες, οι καύσωνες, η ξηρασία και οι πλημμύρες, έχουν σκοτώσει περισσότερους από 570.000 ανθρώπους.

    Όλα έγιναν πιο έντονα και πιο πιθανά σε μια πιο καυτή ατμόσφαιρα, ανέφερε η ομάδα World Weather Attribution (WWA) στο Imperial College του Λονδίνου καθώς γιόρταζε τη 10η επέτειό του, σύμφωνα με το Sky News.

    Η έρευνά του δείχνει πώς οι επιστήμονες μπορούν να ανιχνεύσουν το «δακτυλικό αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής» σε περίπλοκα καιρικά φαινόμενα – όπως οι πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην Ισπανία.

    «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια μακρινή απειλή», δήλωσε η Δρ Friederike Otto, συνιδρυτής και επικεφαλής του World Weather Attribution. «Αυτή η μελέτη θα πρέπει να ανοίξει τα μάτια για τους πολιτικούς ηγέτες που στηρίζονται στα ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη και καταστρέφουν ζωές. «Αν συνεχίσουμε να καίμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, τα δεινά θα συνεχιστούν».

    Τα δέκα πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα

    Η ομάδα ανέλυσε τα δέκα πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα στη διεθνή βάση δεδομένων καταστροφών από το 2004.

    Αυτά ήταν:

    • Μπαγκλαντές, Cyclone Sidr, 2007: 4.234 πέθαναν
    • Μιανμάρ, Cyclone Nargis, 2008: 138.366 πέθαναν
    • Ρωσία, καύσωνας, 2010: 55.736 πέθαναν
    • Σομαλία, ξηρασία, 2010-2012: 258.000 πέθαναν
    • Uttakarand, Ινδία, πλημμύρα, 2013: 6.054 νεκροί
    • Φιλιππίνες, Τυφώνας Χαϊγιάν, 2013: 7.354 νεκροί
    • Γαλλία, καύσωνας, 2015: 3.275 νεκροί
    • Ευρώπη, καύσωνες, 2022: 53.542 νεκροί
    • Ευρώπη, καύσωνες, 2023: 37.129
    • Λιβύη, Storm Daniel, 2023: 12.352 νεκροί

    Ο καύσωνας του 2023 είδε θερμοκρασίες στη δυτική Μεσόγειο που θα ήταν «αδύνατες» χωρίς την κλιματική αλλαγή, ανέφερε. Έδειξε πόσο ευάλωτη ήταν ακόμη και μια πλούσια περιοχή με καλούς πόρους.

    Το πιο θανατηφόρο γεγονός ήταν η ξηρασία στη Σομαλία κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 258.000 άνθρωποι. Οι ελλιπείς καλλιέργειες οδήγησαν σε λιμό. Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τις χαμηλές βροχοπτώσεις πιο πιθανές και έντονες και έκανε την ξηρασία χειρότερη λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ανέφερε η WWA.

    Επιπλέον , προειδοποίησε ότι ο συνδυασμένος αριθμός θανάτων είναι μια «μείζονα υποεκτίμηση», καθώς εκατομμύρια περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη πιθανότατα υποαναφέρθηκαν στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν πώς η κλιματική αλλαγή είναι «ήδη απίστευτα επικίνδυνη με άνοδο θερμοκρασίας 1,3°C».

    Την περασμένη εβδομάδα το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε πορεία για 2,6-3,1 C υπερθέρμανσης του πλανήτη πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    Τον Νοέμβριο οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για την COP29, τις ετήσιες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα.

    Οι διαπραγματεύσεις υψηλών διακυβεύσεων έχουν ως στόχο να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός νέου ταμείου που θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα – την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής – και να προσαρμοστούν στις δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ