Τρίτη 15.07.2025
More

    Τα ζώα αντιδρούν σε «μυστικούς» ήχους που παράγουν τα φυτά

    Τα ζώα αντιδρούν στους ήχους που παράγουν τα φυτά, δείχνει νέα έρευνα. Στην πρώτη τέτοια απόδειξη, μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσε ότι οι θηλυκές νυχτοπεταλούδες απέφευγαν να γεννούν τα αυγά τους σε φυτά ντομάτας εάν έκαναν θορύβους που θεωρούσαν ενοχλητικούς, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι ανθυγιεινές.

    Η ομάδα ήταν η πρώτη που έδειξε πριν από δύο χρόνια ότι τα φυτά φωνάζουν όταν είναι δυστυχισμένα ή άρρωστα. Οι ήχοι βρίσκονται εκτός του εύρους της ανθρώπινης ακοής, αλλά μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από πολλά έντομα, νυχτερίδες και ορισμένα θηλαστικά.

    «Αυτή είναι η πρώτη επίδειξη ενός ζώου που ανταποκρίνεται σε ήχους που παράγονται από ένα φυτό», δήλωσε ο καθηγητής Γιόσι Γιοβέλ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. «Αυτή είναι μια εικασία σε αυτό το στάδιο, αλλά θα μπορούσε να σημαίνει ότι όλα τα είδη ζώων θα λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τους ήχους που ακούν από τα φυτά, όπως το αν θα επικονιάσουν ή θα κρυφτούν μέσα σε αυτά ή θα φάνε το φυτό».

    Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από προσεκτικά ελεγχόμενα πειράματα για να βεβαιωθούν ότι οι νυχτοπεταλούδες αντιδρούσαν στον ήχο και όχι στην εμφάνιση των φυτών. Τώρα θα διερευνήσουν τους ήχους που κάνουν τα διάφορα φυτά και αν άλλα είδη λαμβάνουν αποφάσεις με βάση αυτούς.

    «Μπορείτε να σκεφτείτε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές περίπλοκες αλληλεπιδράσεις, και αυτό είναι το πρώτο βήμα», λέει ο Γιόβελ. Ένας άλλος τομέας έρευνας είναι αν τα φυτά μπορούν να μεταδίδουν πληροφορίες μεταξύ τους μέσω του ήχου και να ενεργούν ως απάντηση, όπως η διατήρηση του νερού τους σε συνθήκες ξηρασίας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Λιλάχ Χαντάνι επίσης από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

    «Αυτό είναι ένα συναρπαστικό ερώτημα», δήλωσε στο BBC News. «Εάν ένα φυτό στρεσάρεται, ο οργανισμός που ανησυχεί περισσότερο γι’ αυτό είναι τα άλλα φυτά και μπορούν να ανταποκριθούν με πολλούς τρόπους».

    Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα φυτά δεν αισθάνονται. Οι ήχοι παράγονται μέσω φυσικών επιδράσεων που προκαλούνται από μια αλλαγή στις τοπικές συνθήκες τους. Αυτό που δείχνει η σημερινή ανακάλυψη είναι ότι αυτοί οι ήχοι μπορούν να είναι χρήσιμοι σε άλλα ζώα, και πιθανώς σε φυτά, που είναι σε θέση να αντιληφθούν αυτούς τους ήχους.

    Αν ισχύει αυτό, τότε τα φυτά και τα ζώα έχουν συν-εξελιχθεί στην ικανότητα να παράγουν και να ακούν τους ήχους προς αμοιβαίο όφελος, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Τα φυτά θα μπορούσαν να εξελιχθούν για να παράγουν περισσότερους ήχους ή πιο δυνατούς ήχους αν ήταν ωφέλιμα για αυτά και η ακοή των ζώων μπορεί να εξελιχθεί αναλόγως, ώστε να μπορούν να αφομοιώσουν αυτήν την τεράστια ποσότητα πληροφοριών» λέει η Χαντάνι.

    «Πρόκειται για ένα τεράστιο, ανεξερεύνητο πεδίο – ένας ολόκληρος κόσμος που περιμένει να ανακαλυφθεί». Στο πείραμα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις θηλυκές νυχτοπεταλούδες, οι οποίες συνήθως γεννούν τα αυγά τους σε φυτά ντομάτας, ώστε οι προνύμφες να μπορούν να τραφούν με αυτά μόλις εκκολαφθούν.

    Η υπόθεση ήταν ότι οι νυχτοπεταλούδες αναζητούν την καλύτερη δυνατή τοποθεσία για να γεννήσουν τα αυγά τους – ένα υγιές φυτό που μπορεί να θρέψει σωστά τις προνύμφες. Έτσι, όταν το φυτό σηματοδοτεί ότι είναι αφυδατωμένο και υπό στρες, το ερώτημα ήταν αν οι νυχτοπεταλούδες θα λάμβαναν υπόψη την προειδοποίηση και θα απέφευγαν να γεννήσουν αυγά σε αυτό; Η απάντηση ήταν ότι δεν γέννησαν αυγά, λόγω του ήχου που παρήγαγαν τα φυτά. Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό eLife.

     

    Πηγή: BBC

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ