Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη αρχίζουν να προσφέρουν ευκαιρίες σημαντικής προόδου στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, εντοπίζοντας ίχνη που δεν μπορούν να δουν οι γιατροί.
Μέχρι στιγμής, η τεχνολογία δείχνει μια εντυπωσιακή ικανότητα να εντοπίζει τον καρκίνο τουλάχιστον όσο και οι ακτινολόγοι (σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και τους ακτινολόγους) δείχνοντας πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη δημόσια υγεία.
Η Ουγγαρία, η οποία διαθέτει ένα ισχυρό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους δοκιμών για την τεχνολογία σε πραγματικούς ασθενείς. Σε πέντε νοσοκομεία και κλινικές που πραγματοποιούν περισσότερες από 35.000 ακτινογραφίες ετησίως, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης εισήχθησαν από το 2021 και τώρα βοηθούν στον έλεγχο για σημεία καρκίνου που μπορεί να έχει παραβλέψει ο ακτινολόγος.
Κλινικές και νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση αρχίζουν επίσης να δοκιμάζουν ή να παρέχουν δεδομένα για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των συστημάτων.
Φτιαγμένη από μια παρόμοια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται από chatbots με πρότυπο τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η τεχνολογία προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του μαστού δείχνει άλλους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη διεισδύει στην καθημερινότητα.
Η ευρεία χρήση της τεχνολογίας ανίχνευσης καρκίνου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια, είπαν γιατροί και προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης. Θα απαιτηθούν πρόσθετες κλινικές δοκιμές προτού τα συστήματα υιοθετηθούν ευρύτερα ως αυτοματοποιημένος δεύτερος ή τρίτος ελεγκτής μαστογραφιών.
Το εργαλείο πρέπει επίσης να δείχνει ότι μπορεί να παράγει ακριβή αποτελέσματα σε γυναίκες κάθε ηλικίας, εθνότητας και σωματότυπου. Και η τεχνολογία πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αναγνωρίσει πιο περίπλοκες μορφές καρκίνου του μαστού και να μειώσει τα ψευδώς θετικά που δεν είναι καρκινικά, αναφέρουν ακτινολόγοι.
Χάνουν οι ακτινολόγοι τη δουλειά τους;
Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν επίσης προκαλέσει μια συζήτηση σχετικά με το εάν θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπινους ακτινολόγους, με τους κατασκευαστές της τεχνολογίας να αντιμετωπίζουν ρυθμιστικό έλεγχο και αντίσταση από ορισμένους γιατρούς και ιδρύματα υγείας.
Προς το παρόν, αυτοί οι φόβοι φαίνονται υπερβολικοί, με πολλούς ειδικούς να λένε ότι η τεχνολογία θα είναι αποτελεσματική και θα την εμπιστεύονται οι ασθενείς μόνο εάν χρησιμοποιηθεί σε συνεργασία με εκπαιδευμένους γιατρούς.
Tελικά, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σώσει ζωές, είπε ο Ούγγρος δρ. Λάζλο Τάμπαρ, κορυφαίος εκπαιδευτής για έλεγχο μαστογραφίας στην Ευρώπη, ο οποίος είπε ότι τον κέρδισε η τεχνολογία μετά την ανασκόπηση της απόδοσής της στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού από αρκετούς προμηθευτές.
«Ονειρεύομαι τη μέρα που οι γυναίκες θα πάνε σε ένα κέντρο καρκίνου του μαστού και θα ρωτήσουν: “Έχετε AI ή όχι;”», είπε.