Από την πρώτη δόση 76% προστασία
Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για το «πλήγμα» που προκαλούν τα εμβόλια στην πανδημία του κορωνοϊού είναι τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σύμφωνα με το BBC, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca μπορεί να μειώσει τη διασπορά του κορωνοϊού, με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να κάνει λόγο για «εξαιρετική είδηση».
Ο Χάνκοκ υποστήριξε ότι η έρευνα δείχνει πως «τα εμβόλια είναι η διέξοδος από την πανδημία», καθώς είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πως ένα εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση του ιού.
Το BBC επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας -που δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί επίσημα- οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πανδημία, καθώς «κάθε άνθρωπος που εμβολιάζεται θα προστατεύει έμμεσα και άλλους ανθρώπους».
Τι δείχνει η νέα έρευνα για το εμβόλιο της Οξφόρδης
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μέτρησε το κατά πόσο επηρεάζεται η μετάδοση από τους εμβολιασμούς, κάνοντας εβδομαδιαία τεστ για να διαπιστώσει ασυμπτωματικές μεταδόσεις και αν κάποιος -από αυτούς που έλαβαν το εμβόλιο- νόσησε.
«Πέρα από τον αντίκτυπο στη μετάδοση, η έρευνα φανέρωσε ότι το εμβόλιο προσφέρει 76% προστασία από την πρώτη δόση για διάστημα τριών μηνών. Καθώς διαπίστωσαν ότι η προστασία δεν μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο, η έρευνα, κατά τους επιστήμονες, υποδεικνύει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα κενό 4 έως 12 εβδομάδων από την πρώτη στη δεύτερη δόση. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έδειξε να αυξάνεται όταν υπήρχε κενό 12 εβδομάδων μέχρι τη δεύτερη δόση», εξηγεί το BBC.
Με τη δεύτερη δόση, το ποσοστό προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο της Οξφόρδης ανέρχεται στο 82%.
Results show the Oxford-AstraZenenca vaccine may reduce the spread of coronavirus, hailed as "absolutely superb" by the health secretaryhttps://t.co/FgapmgX4rI
— BBC News (UK) (@BBCNews) February 3, 2021
Επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων θα οδηγήσει σε άρση μέτρων
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη κάνει μια επιλογή για το εμβόλιο της Οξφόρδης. Εχει δώσει προτεραιότητα στην πρώτη δόση, καθυστερώντας τη δεύτερη για περίπου 12 εβδομάδες. Ο στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες και επιστήμονες, ήταν να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.
«Είναι καθησυχαστικό ότι οι άνθρωποι προστατεύονται στις 22 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ στο BBC. Από τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζει το BBC, προκύπτει ότι η μετάδοση του ιού από ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί μειώνεται σημαντικά.
«Αν αυτό επιβεβαιωθεί από τους επιστήμονες, τότε θα σημαίνει πως όσο περισσότεροι εμβολιάζονται τόσο πιο γρήγορα θα πέφτουν τα επίπεδα μολύνσεων και θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε ταχύτερη άρση μέτρων», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Results from a new study by @UniofOxford on the Oxford/@AstraZeneca #COVID19 vaccine has shown:
▶️ the vaccine offers protection of 76% during the three month interval until the second dose
▶️ further data supports a 4-12 week dosing intervalMore details 👇🏻@OxfordVacGroup
— Department of Health and Social Care (@DHSCgovuk) February 3, 2021
Το «αγκάθι» των μεταλλάξεων
Παρά ταύτα, τα δεδομένα της έρευνας δεν έλαβαν υπ’ όψιν τις νέες μεταλλάξεις, όπως αυτές της Νοτίου Αφρικής, ή της νέας μετάλλαξης του βρετανικού στελέχους, που ανησυχεί τους ειδικούς.
Ερωτηθείς κατά πόσο το εμβόλιο της Οξφόρδης θα προσφέρει προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο δρ Πόλαρντ είπε ότι περιμένει «καλή προστασία» απέναντι στο στέλεχος του Κεντ (βρετανική μετάλλαξη) και πως σύντομα θα δημοσιευθούν λεπτομέρειες που θα στηρίζουν την άποψη αυτή.
Σε ό,τι αφορά τις άλλες μεταλλάξεις, ο Πόλαρντ σημείωσε:
«Οι νέες μεταλλάξεις που “ξεπηδούν” σε άλλες χώρες και πλέον φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το αποτέλεσμα του ιού που προσπαθεί να αποφύγει την ανθρώπινη ανοσία, είτε έρχεται από το εμβόλιο ή από τις μολύνσεις. Αυτό μας δείχνει το τι έρχεται, δηλαδή ένας ιός που συνεχίζει να μεταδίδεται, όμως, όπως ελπίζουμε, τελικά θα γίνει σαν τους άλλους κορωνοϊούς που είναι γύρω μας διαρκώς, προκαλώντας κρυολογήματα και ήπια νόσηση».