Παρασκευή 09.05.2025
More

    Το Κογκρέσο ζητά από τον Τραμπ να αναλάβει δράση για τις «παραβιάσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα»

    Οι Αμερικανοί νομοθέτες καλούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιληφθεί των ζητημάτων που προκύπτουν από την «απαράδεκτη συμπεριφορά» της Τουρκίας

    Την ανησυχία τους για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στις γειτονικές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, εξέφρασαν μέλη του Κογκρέσου σε επιστολή τους προς τον Ντόναλντ Τραμπ.

    Οι Αμερικανοί νομοθέτες καλούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιληφθεί των κρίσιμων ζητημάτων για την «απαράδεκτη συμπεριφορά» της Τουρκίας και τους κινδύνους που απειλούν να διαταράξουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη συνοχή του ΝΑΤΟ και τις συνεργασίες των ΗΠΑ.

    Προς επίρρωση της θέσης του, το Κογκρέσο εστιάζει ιδιαίτερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, με αναφορές στις «παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Ελλάδας» μόνο το τελευταίο έτος.

    Τέλος, καταδικάζουν τη χρήση των S-400 και εναντιώνονται κατηγορηματικά στην επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35,

    Μεταξύ άλλων, η επιστολή του Κογκρέσου γράφει:

    «Εδώ και χρόνια, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει εχθροποιήσει τους γείτονες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο, καταλαμβάνοντας παράνομα τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρενοχλώντας πλοία στο Αιγαίο Πέλαγος και απειλώντας να εισβάλει στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Παρά τη γενική χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μας προβληματίζει ιδιαίτερα η ξαφνική αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου με αεροσκάφη F-16 που παρέχονται από τις ΗΠΑ και βρίσκονται στην κατοχή της Άγκυρας, καθώς και οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Ελλάδας που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη για έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και αποτελεί συνεχή απειλή για την ασφάλεια ενός ζωτικού Ευρωπαίου εταίρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 θα διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία στην περιοχή».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ