Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ακυρώνει το δεύτερο κύμα στρατιωτικών επιθέσεων κατά της Βενεζουέλας, επικαλούμενος ως λόγο τη διαδικασία απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων από την κυβέρνηση του Καράκας. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, χαρακτήρισε την κίνηση των Βενεζουελάνων «σημαντικό και έξυπνο βήμα» για την ειρηνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια απροσδόκητη αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Βενεζουέλας, η οποία περιλαμβανόταν σε σειρά στρατιωτικών και γεωπολιτικών επιλογών από την ανάληψη της προεδρίας του Τραμπ. Σύμφωνα με αναφορές, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει αρχίσει να απελευθερώνει πολιτικούς κρατουμένους, συμπεριλαμβανομένων αντιφρονούντων και ξένων πολιτικών κρατουμένων, στο πλαίσιο προσπάθειας ανοίγματος νέου κεφαλαίου στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και μείωσης των εντάσεων στην περιοχή.
Η αμερικανική πλευρά χαρακτήρισε την κίνηση ως ένδειξη ειρηνικής διάθεσης, γεγονός που φαίνεται να συνέβαλε στην απόφαση Τραμπ να σταματήσει το δεύτερο κύμα στρατιωτικών ενεργειών, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Παράλληλα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν στη Βενεζουέλα από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, με στόχο την ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό της ενεργειακής υποδομής της χώρας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε συναντήσεις με εκπροσώπους αυτών των εταιρειών στον Λευκό Οίκο για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων.








