Σάββατο 18.01.2025
More

    Unicef: Σε κίνδυνο το μέλλον των παιδιών του 2050

    Ένα ζοφερό μέλλον προβλέπεται για τα παιδιά το 2050, σύμφωνα με την Unicef, εξαιτίας της δημογραφικής μετάβασης, τις αυξανόμενες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τις ανησυχίες για τις νέες τεχνολογίες.

    Η Unicef ζητά να ληφθεί δράση αμέσως προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους του αύριο.

    «Τα παιδιά είναι αντιμέτωπα με πλειάδα κρίσεων, από το κλιματικό σοκ ως τους διαδικτυακούς κινδύνους, και αυτές οι απειλές πρόκειται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια», δήλωσε χθες, Τρίτη, η Κάθριν Ράσελ γενική διευθύντρια της Unicef.

    «Δεκαετίες προόδου, κυρίως για τα κορίτσια, κινδυνεύουν», συνέχισε στην ανακοίνωσή της με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της Unicef, η οποία κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε ένα διαφορετικό θέμα.

    Φέτος η Unicef παρουσίασε τις προβλέψεις της για το 2050, εντοπίζοντας τρεις «μεγάλες τάσεις», οι οποίες – εκτός από τις συγκρούσεις που δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν—απειλούν «σοβαρά» τα παιδιά, αν δεν ληφθούν εγκαίρως οι απαραίτητες αποφάσεις.

    Η πρόκληση του δημογραφικού

    Στα μέσα του αιώνα ο αριθμός των παιδιών θα είναι περίπου ίδιος με τον σημερινό, περίπου 2,3 δισεκατομμύρια, αλλά με τον παγκόσμιο πληθυσμό να έχει αυξηθεί κατά πολύ, φτάνοντας γύρω στα 10 δισεκατομμύρια.

    Παρά τη μείωση του ποσοστού των παιδιών σε όλες τις περιοχές, ο αριθμός τους θα εκτοξευθεί στις πιο φτωχές, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική. Αυτή η προοπτική μπορεί να ενισχύσει την οικονομία, μόνο όμως αν ληφθούν μέτρα ώστε οι νέοι αυτοί να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας και εργασία, επεσήμανε η Unicef.

    Σε κάποιες πιο ανεπτυγμένες χώρες τα παιδιά ενδέχεται να αποτελούν λιγότερο από το 10% του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν η «ορατότητά τους» και τα δικαιώματά τους σε κοινωνίες που θα επικεντρώνονται στα προβλήματα του ολοένα και πιο γηραιού πληθυσμού.

    Η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφικές της επιπτώσεις

    «Φανταστείτε ένα μέλλον στο οποίο η κλιματική αλλαγή και οι δύσκολες συνθήκες θα αναγκάσουν τα σχολεία να λειτουργούν το βράδυ εξαιτίας των ανυπόφορων συνθηκών στη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε ο Μαμαντού Ντουκουρέ, ένας 24χρονος από το Μαλί. Πρόκειται για έναν από τους νέους με τους οποίους μίλησε η Unicef σε όλο τον κόσμο.

    Αν συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό οι εκλύσεις των αερίων του θερμοκηπίου, το 2050 θα εκτίθενται σε καύσωνες περίπου 8 φορές περισσότερα παιδιά σε σχέση με το 2000, 3,1 φορές περισσότερα σε ακραίες πλημμύρες και 1,7 φορά περισσότερα σε πυρκαγιές.

    Η απειλή της τεχνητής νοημοσύνης

    Τρίτη από τις «μεγάλες τάσεις» είναι οι νέες τεχνολογίες, κυρίως η τεχνητή νοημοσύνη, η χρήση της οποίας θα είναι αναμφίβολα απαραίτητη στο μέλλον για την εκπαίδευση και πολλές θέσεις εργασίας.

    Όμως το ψηφιακό χάσμα παραμένει μεγάλο, καθώς σήμερα το 95% του πληθυσμού των πλούσιων χωρών συνδέεται στο διαδίκτυο, έναντι μόλις 26% του πληθυσμού των φτωχών χωρών.

    «Αν αποτύχουμε να άρουμε τα εμπόδια για τα παιδιά αυτών των χωρών, κυρίως όσων ζουν στα πιο φτωχά νοικοκυριά, θα μείνει ακόμη πιο πίσω μια γενιά που ήδη βρίσκεται σε μειονεκτική θέση», τόνισε η Unicef.

    Όμως και η σύνδεση στο διαδίκτυο ενέχει κινδύνους. Η έκρηξη των νέων τεχνολογιών μπορεί να αποτελέσει απειλή για τα παιδιά και τα προσωπικά τους δεδομένα.

    Σίγουρα «υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τα παιδιά του μέλλοντος, αλλά αυτό που θέλαμε να δείξουμε είναι ότι οι λύσεις βρίσκονται στα χέρια αυτών που λαμβάνουν σήμερα τις αποφάσεις», εξήγησε η Σεσίλ Απτέλ αναπληρώτρια διευθύντρια του τομέα ερευνών της Unicef.

    «Η σωστή κατεύθυνση θα είναι αυτή που θα επιτρέψει στα παιδιά να επιβιώσουν και να ζουν όσο το δυνατόν καλύτερα το 2050», πρόσθεσε.

     

    Με πληροφορίες από ΑΠΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ