Ο μεγαλύτερος γερανός στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ κατευθύνεται στη Βαλτιμόρη
Ο μεγαλύτερος γερανός στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ο οποίος μπορεί να σηκώσει 1.000 τόνους, ανεγείρεται στο εργοτάξιο την Παρασκευή
Ο μεγαλύτερος γερανός στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ κατευθύνεται στη Βαλτιμόρη για να ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια καθαρισμού μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key.
Οι μεταφορές από και προς ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της χώρας έχουν ανασταλεί, ενώ τα συντρίμμια της γέφυρας κρέμονται πάνω από το φορτηγό πλοίο που έπεσε πάνω της.
Η αναζήτηση των σορών τεσσάρων εργαζομένων παραμένει σε αναμονή λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η κατάδυση ανάμεσα στα συντρίμμια. Περίπου 60 εκατ. δολάρια σε ομοσπονδιακά κεφάλαια έκτακτης ανάγκης θα διατεθούν για τις προσπάθειες αποκατάστασης.
Το χρονικό της σύγκρουσης
Οκτώ οικοδόμοι επισκεύαζαν λακκούβες στη γέφυρα Key Bridge νωρίς το πρωί της Τρίτης, όταν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali έπεσε πάνω σε έναν από τους πυλώνες της, ρίχνοντας το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής στο νερό. Δύο από αυτούς διασώθηκαν. Οι σοροί άλλων δύο ανασύρθηκαν και οι υπόλοιποι τέσσερις πιστεύεται πως είναι νεκροί.
Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ δήλωσε ότι κάθε στάδιο της επιχείρησης ανάσυρσης και διάσωσης θα είναι δύσκολο. “Μιλάμε για 3.000 με 4.000 τόνους χάλυβα που βρίσκονται πάνω στο πλοίο”, δήλωσε ο κ. Μουρ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.
Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali – το οποίο έχει μήκος σχεδόν όσο ο πύργος του Άιφελ – παραμένει στο νερό. Το 22μελές πλήρωμά του, όλοι Ινδοί υπήκοοι, φέρεται να βρίσκονται ακόμη στο πλοίο.
Ο μεγαλύτερος γερανός στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ο οποίος μπορεί να σηκώσει 1.000 τόνους, ανεγείρεται στο εργοτάξιο την Παρασκευή. Θα ακολουθήσει ένας γερανός 400 τόνων που θα φτάσει το Σάββατο.
Οι εμπλεκόμενοι στην επιχείρηση πρέπει να βρουν τρόπο να κόψουν τα συντρίμμια της γέφυρας σε κομμάτια, ώστε να μπορούν να ανυψωθούν από τον γερανό, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι κανένα από τα επικίνδυνα υλικά που φυλάσσονται σε εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς στην κορυφή του Νταλί δεν θα χυθεί στον ποταμό.
Πηγή: BBC