Σάββατο 18.01.2025
More

    Βαλτώνουν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας -Γιατί η Ευρώπη αποφάσισε ευρωστρατό

    Καμία πρόοδο δεν φαίνεται να σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις Κιέβου-Μόσχας, κατά την 27η μέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Την ίδια ώρα, οι εχθροπραξίες εξελίσσονται με αμείωτο ρυθμό, με την Οδησσό, τη Μαριούπολη, το Κίεβο και άλλες στρατηγικής σημασίας περιοχές να πολιορκούνται διαρκώς από τις ρωσικές δυνάμεις.

    Μάλιστα, το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι «κατά τη διάρκεια των μαχών, ο εχθρός κρατά προσωρινά τον χερσαίο διάδρομο με την κατεχόμενη Κριμαία και εμποδίζει την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων.

    Επιπλέον, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ισχυρίστηκε ότι «μη αναστρέψιμες» απώλειες ανάγκασαν τη Μόσχα να ακυρώσει τις προγραμματισμένες απολύσεις αξιωματικών και καταταγμένων στρατευμάτων από το στρατό, ενώ υποστήριξε επίσης ότι περίπου 300 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη μόνο τη Δευτέρα.

    Η ΕΕ επιταχύνει τη δημιουργία Ευρωστρατού λόγω της εισβολής στην Ουκρανία
    Τις τελευταίες ώρες, πάντως, οι κινήσεις στο διεθνές διπλωματικό πεδίο, αλλά και οι δηλώσεις των ηγετών μοιάζουν ανησυχητικές, φανερώνοντας ότι υπάρχει φόβος για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

    Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι η απόφαση της ΕΕ να επιταχύνει τη δημιουργία Ευρωστρατού λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ υιοθέτησε τη Στρατηγική Πυξίδα και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «ισχυρό μήνυμα ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία» είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι πλέον όλοι έχουν πεισθεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο από έναν γείτονα που είναι αποφασισμένος να διεξάγει πόλεμο.

    Όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπορέλ δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους», ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα υιοθετηθούν επισήμως εντός της εβδομάδας, παρά μόνο θα δοθούν «κατευθύνσεις» από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

    Η Δύση ενισχύει την ουκρανική αεράμυνα με σοβιετικά όπλα

    Παράλληλα, ενδεικτική της κατάστασης είναι και η απόφαση των ΗΠΑ και 12 ακόμη δυτικών χωρών να εξοπλίσουν με Σοβιετικό εξοπλισμό αεράμυνας την Ουκρανία, σύμφωνα με την «WSJ».

    Τα συστήματα, τα οποία ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι περιλαμβάνουν τα SA-8, είναι δεκαετιών και αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ ώστε να μπορούν να εξετάσουν την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός και την οποία έχει εξαγάγει η Μόσχα σε όλο τον κόσμο.

    Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε πως 13 δυτικές χώρες υπέγραψαν κοινή δήλωση για την «άμεση ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας». Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι χώρες αυτές είναι η Πολωνία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

    «Βαλτώνουν» οι διαπραγματεύσεις -Απομακρύνεται η πιθανότητα εκεχειρίας

    Ολα αυτά, την ώρα που έκδηλη είναι η απαισιοδοξία τόσο της Δύσης, όσο και του Κρεμλίνου για άμεση επίλυση δια της διπλωματικής οδού.

    «Καμία σημαντική πρόοδος» δεν έχει επιτευχθεί ακόμη στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που άφησε να εννοηθεί ότι απομένει ακόμη πολύς δρόμος προτού καταστεί εφικτή μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τον τερματισμό του πολέμου.

    Από τη μεριά του, το ΝΑΤΟ βλέπει «αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις. «Αν δεν βρισκόμαστε ήδη σε αδιέξοδο, πλησιάζουμε γρήγορα σε αυτό. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό αν σκεφτεί κανείς τη διαφορά των δυνάμεων όταν ξεκίνησε αυτός ο αγώνας. Δε φτάνεις σε αυτό το σημείο αν δεν έκανες μια σειρά από λάθη», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

    «Θα τα παρατήσουν οι Ουκρανοί; Όχι. Και ήταν πολύ ξεκάθαροι στο ότι δεν θα τα παρατήσουν. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν έχεις αυτές τις δύο δυνάμεις να κινούνται η μία εναντίον της άλλης με αυτόν τον τρόπο;», διερωτήθηκε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

    Εξίσου απαισιόδοξος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, που ανέφερε ότι απομένουν ακόμη μεγάλα χάσματα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. «Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος να διανυθεί, επειδή υπάρχουν αρκετά σημεία διαφωνίας, ορισμένα εκ των οποίων είναι θεμελιώδη», υποστήριξε.

    Τις τελευταίες ώρες, βέβαια, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε ακόμη πιο έντονα σε μια συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απαραίτητη ώστε να καθοριστεί η ρωσική θέση σε ό,τι αφορά τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ προανήγγειλε και δημοψήφισμα στη χώρα του, σε περίπτωση οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Μόσχα.

    Οι ισχυρισμοί Μπάιντεν ότι ο Πούτιν σκέφτεται να επιτεθεί με χημικά όπλα

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, που ισχυρίστηκε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ουκρανία.

    «Υποστηρίζει (ο Πούτιν) ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα. Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει και τα δύο», δήλωσε ο Μπάιντεν.

    «Οι ρωσικές κατηγορίες ότι το Κίεβο έχει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα, χωρίς να αναφέρει ωστόσο στοιχεία ή αποδείξεις.

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ρώσων σε αμάχους και κατοικημένες περιοχές

    Την ίδια ώρα, ωστόσο, συνεχίζονται οι καταγγελίες για ρωσικές επιθέσεις κατά αμάχων σε περιοχές της Ουκρανίας.

    Αφού έγινε γνωστή η επίθεση με πύραυλο σε εμπορικό κέντρο του Κιέβου, αλλά και σε διαδηλωτές στη Χερσώνα, νέες αναφορές ήρθαν στο φως για επιθέσεις κατά λεωφορείων που απομάκρυναν αμάχους από Μαριούπολη και Ζαπορίζια.

    Τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο αφού «δέχτηκαν πυρά», σύμφωνα με τις αναφορές αυτές.

    Συν τοις άλλοις, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν νωρίτερα χθες πως Ρώσοι στρατιώτες έκαναν χρήση βομβίδων κρότου λάμψης και πυρών για να διαλύσουν μια ειρηνική διαδήλωση πολιτών υπέρ της Ουκρανίας στην κατεχόμενη πόλη της Χερσώνας.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ