Πέμπτη 21.11.2024
More

    Βάρβαρο «έθιμο» στα Νησιά Φερόε: Έσφαξαν 150 δελφίνια αλλά δεν πήραν το κρέας τους και τα πέταξαν κρυφά

    Το σκληρό έθιμο της σφαγής των δελφινιών κάθε χρόνο στα νησιά Φερόε συνεχίζει να αποτελεί γκρίζα ζώνη μεταξύ του δικαιώματος στην αυτονομία και της υγείας των θαλασσών.

    «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη σπατάλη και την αδιαφορία που επιδείχθηκε για αυτά τα ζώα. Η ανακάλυψη της τοποθεσίας χθες, όπου τα υπολείμματα περισσότερων από 150 δελφινιών πετάχτηκαν, εξηγεί γιατί οι φαλαινοθήρες περίμεναν μέχρι να απομακρυνθούν όλοι οι ακτιβιστές από το οπτικό τους πεδίο, πριν οδηγήσουν τα δύο φορτηγά τους μακριά από το Skalafjord, για να κρύψουν αυτή τη φρικτή σκηνή» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ακτιβιστικές οργανώσεις.

    Μάλιστα, οι φρικιαστικές εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν μετά τη σφαγή αποδεικνύουν ότι οι κυνηγοί δεν πήραν το κρέας τους – που υποτίθεται τα σκοτώνουν για αυτό- παρά μόνο τα άφησαν στο σημείο της αιματοχυσίας.

    «Αν κάποιος σκέφτεται σοβαρά το επιχείρημα ότι η κοινότητα των Φερόε πρέπει να τρώει κρέας δελφινιού για να επιβιώσει, αυτές οι εικόνες θα πρέπει να του δώσουν έναν λόγο να το ξανασκεφτεί» συνεχίζουν οι ακτιβιστές.

    Κατά το έθιμο, οι ψαράδες που βρίσκονται σε βάρδια τις ημέρες του Γκρκίνταντραπ, ειδοποιούν την κοινότητα με το που εντοπιστεί κάποιο κοπάδι δελφινιών κοντά στην ακτή. Στα ψαροκάικα προστίθενται και κάτοικοι με τα δικά τους σκάφη, που χρησιμοποιούν για να «χαλιναγωγήσουν» το κοπάδι προς την ακτή, με καμάκια και ψαροτούφεκα.

    Συγκεντρωμένα κατά δεκάδες σε ρηχά νερά, τα δελφίνια αδυνατούν να ξεφύγουν και πολλά ξεβράζονται από μόνα τους, ενώ άλλα σέρνονται από τους κυνηγούς στη στεριά, όπου με συνοπτικές διαδικασίες, θανατώνονται με ένα χτύπημα στη σπονδυλική στήλη, με ένα μαχαίρι «μονουστίνγκαρι».

    Το κρέας τους χωρίζεται σε μερίδες και, ανεξαρτήτως συμμετοχής, μοιράζεται εξίσου στα μέλη της κοινότητας, ενώ η βασική του επεξεργασία γίνεται με αποξήρανση σε εξωτερικό χώρο.

    Το 2021 όμως, το Γκρίνταντραπ πρωταγωνίστησε ξανά στην επικαιρότητα, καθώς είχαν εκείνη τη χρονιά θανατωθεί πάνω από 1,400 λευκόπτερα δελφίνια, αριθμός υπερβολικός για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών.

    Κατόπιν της κατακραυγής, η τοπική κυβέρνηση επέβαλε ένα πλαφόν 500 θανατώσεων ανά έτος από το 2022 και έκτοτε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ