Κυριακή 19.01.2025
More

    Βρετανία: Ξεκίνησε το μεγαλύτερο «πείραμα» για την τετραήμερη εργασία- Χωρίς περικοπές στον μισθό

    Μετέχουν 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες

    Χιλιάδες Βρετανοί εργαζόμενοι ξεκίνησαν από σήμερα την τετραήμερη εργασία την εβδομάδα, χωρίς περικοπές στον μισθό τους, στο μεγαλύτερο «πείραμα» αυτού του είδους.

    Το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι μήνες και σε αυτό μετέχουν 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες, από παρόχους οικονομικών υπηρεσιών μέχρι εστιατόρια fish and chip.

    Το «πείραμα» βασίζεται στο μοντέλο 100-80-100: 100% του μισθού για το 80% των ωρών εργασίας, με αντάλλαγμα τη δέσμευση ότι η παραγωγικότητα θα παραμείνει στο 100%.

    Το πρόγραμμα οργανώνεται από την ΜΚΟ «4 Day Week Global» και το think tank «Autonomy, the 4 Day Week Campaign» σε συνεργασία με ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης και του Boston College. Οι ερευνητές θα υπολογίσουν τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων, αλλά και στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.

    Η Τζούλιετ Σορ, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνήτρια του πιλοτικού προγράμματος έκανε λόγο για ιστορική δοκιμή. «Θα αναλύσουμε πώς οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται σε μία επιπλέον ημέρα ξεκούρασης, σε ό,τι αφορά το στρες και το burnout, την ικανοποίηση από την εργασία και τη ζωή, την υγεία, τον ύπνο, τη χρήση ενέργειας, τις μετακινήσεις και άλλες πλευρές της ζωής», δήλωσε.

    Μέχρι τώρα η Ισλανδία είχε διενεργήσει το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα για μικρότερη εργασιακή εβδομάδα, από το 2015 έως το 2019, με τη συμμετοχή 2.500 δημοσίων υπαλλήλων σε δύο μεγάλες δοκιμές. Από αυτά τα «πειράματα» διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε μείωση της παραγωγικότητας των συμμετεχόντων, ενώ υπήρξε μια δραματική αύξηση στην ευημερία των εργαζομένων.

    Οι φωνές για λιγότερες ημέρες εργασίας πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες. Μετά τα lockdown της πανδημίας, όταν εκατομμύρια πολίτες στράφηκαν στην τηλεργασία- περιορίζοντας τον χρόνο αλλά και τα έξοδα για τη μετάβαση στον χώρο εργασίας- εντάθηκαν οι φωνές για μεγαλύτερη ευελιξία.

    Αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα, για την τετραήμερη εργασία, θα γίνουν φέτος στην Ισπανία και τη Σκωτία. «Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, ολοένα περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι το νέο πεδίο ανταγωνισμού είναι η ποιότητα ζωής και ότι η εργασία λιγότερων ωρών, επικεντρωμένη στην αποδοτικότητα, είναι το όχημα για να τους δώσουμε αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο Τζόι Ο’ Κόνορ, CEO της 4 Day Week Global.

    Με πληροφορίες από CNN, Guardian

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ