Αναμένεται να μειωθεί ένα μέρος από τις αναγκαστικές επιστροφές που πληρώνουν στο Δημόσιο οι φαρμακευτικές
Μια μικρή ανάσα λένε οι φαρμακευτικές εταιρείες πως θα πάρουν με την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού στα φάρμακα κατά 200 εκατ. ευρώ, καθώς πιστεύουν πως θα μειωθεί ένα μέρος από τις αναγκαστικές επιστροφές που πληρώνουν στο Δημόσιο (rebate, clawback) και αποτελούν «αγκάθι» για τα έσοδά τους.
Η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 50 εκατ. ευρώ για το 2022 και 150 εκατ. ευρώ για το 2023 στους επιμέρους προϋπολογισμούς της δαπάνης των φαρμακείων κοινότητας του ΕΟΠΥΥ, των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και των νοσοκομείων, αντιστοιχούν ουσιαστικά στους στόχους μείωσης του clawback, του ποσού δηλαδή που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.
Οι στόχοι αυτοί, όπως ορίζεται και από τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν φαίνεται δυνατό να επιτευχθούν, αφού, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η φαρμακευτική δαπάνη διαρκώς αυξάνεται. Λόγω της πιθανής μη επίτευξης των στόχων, η πολιτεία θα πρέπει να καλύψει τη δαπάνη, με αποτέλεσμα να προστίθενται 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του προϋπολογισμού. «Αυτό είναι σίγουρα μια ανάσα, αλλά με τον ρυθμό που αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη κάθε χρόνο, φοβάμαι μήπως γίνεται μια τρύπα στο νερό», αναφέρει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας. Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών από το κράτος ανέρχεται περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ η εξωνοσοκομειακή δαπάνη, 528 εκατ. ευρώ η νοσοκομειακή).
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 50 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό στα φάρμακα. Επειτα και από έντονες διαβουλεύσεις του υπουργού Υγείας με εκπροσώπους της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ –οι πολυεθνικές ζητούσαν ενίσχυση των ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) και των νοσοκομείων, εκτιμώντας ότι επιβαρύνονται με περισσότερο clawback– αποφασίστηκε συνολικά για το 2022 και 2023 η κατανομή τους ως εξής: 75 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία κοινότητας του ΕΟΠΥΥ, 65 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη των ΦΥΚ των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και 60 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Στελέχη της αγοράς κρίνουν πως η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα έπρεπε να ενισχυθεί περισσότερο, δεδομένου ότι επιβαρύνεται με το μεγαλύτερο clawback. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι συνολικές επιστροφές που καλούνται να επωμιστούν οι εταιρείες για τα φάρμακα του νοσοκομείου ενδέχεται να φθάνει και το 70% της συνολικής δαπάνης.