Σάββατο 18.01.2025
More

    Αυξημένες κατά 120% οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για θανάτωση αιγοπροβάτων

    «Για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που αναγκάζονται να θανατώσουν τα κοπάδια τους λόγω ευλογιάς, ισχύει η ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εφαρμόζεται και για την πανώλη των αιγοπροβάτων», δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε συνέντευξή του σήμερα (24.10.2024) στο ΕΡΤNews.

    Ο υπουργός ανέφερε πως οι αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους έχουν αυξηθεί κατά 120% σε σχέση με πέρυσι και ότι η ΚΥΑ, με εντολή του πρωθυπουργού, στοχεύει να διασφαλίσει δίκαιες αποζημιώσεις για να είναι ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι.

    Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, οι αποζημιώσεις για τα καθαρόαιμα με πιστοποιητικό και για τα ημίαιμα ζώα έχουν αυξηθεί, δηλαδή ένα θηλυκό ημίαιμο που πέρυσι έπαιρνε 100 ευρώ, φέτος με τη νέα ΚΥΑ θα λάβει 220 ευρώ. Επίσης, δωρεάν θα γίνει η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου με ευρωπαϊκό πρόγραμμα. «Τα χρήματα αυτά είναι για τα ζώα που θανατώθηκαν. Σχετικά με την αποζημίωση στο ζωικό κεφάλαιο, «η ανασύσταση του θα γίνει με 100% χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

    Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 110 εστίες ευλογιάς και με τα νέα κρούσματα θα θανατωθούν 24.000 αιγοπρόβατα. Όσον αφορά την πανώλη, ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα τις τελευταίες 15 ημέρες.

    «Η ευλογιά έχει θετικό σημείο ότι είναι ευδιάκριτη η κλινική εικόνα. Μαύρα σπυριά τα οποία εμφανίζονται κυρίως στο κάτω μέρος, στην κοιλιά του προβάτου, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε φλεγμονή, φλύκταινες που σπάνε κι από εκείνη η στιγμή αρχίζει η μετάδοση», σημείωσε ο κ. Κέλλας.

    Επισήμανε ακόμα πώς «είναι ιός που ζει στο περιβάλλον επί αρκετούς μήνες και προφανώς ήρθε με μετακίνηση ζώων. Αυτό το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε με την απαγόρευση των μετακινήσεων σε όλη την επικράτεια είναι η ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων. Γιατί έχουμε μεταφορά του ιού από τη Βόρειο Ελλάδα, από τον Έβρο, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, στη Ροδόπη και στις Σέρρες και στη συνέχεια κρούσμα στη Μαγνησία και στην Κόρινθο».

    «Η Ρουμανία δυστυχώς δήλωσε κρούσμα πανώλης 10 μέρες μετά την Ελλάδα και πιθανότατα υπό την πίεση των ελληνικών αρχών»
    Ο υφυπουργός εξήγησε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή προβάτων από Αλβανία και Τουρκία που έχει κρούσματα πανώλης και ευλογιάς.

    «Κατά πάσα πιθανότητα θα το αποδείξει τώρα η Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί για να δούμε την πηγή της μόλυνσης που φαίνεται να είναι η Ρουμανία. Για την εισαγωγή, όταν είναι από κοινοτικό κράτος, όπως η Ρουμανία και υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό, δεν γίνεται έλεγχος στα σύνορα», είπε ο κ. Κέλλας.

    Δεν τίθεται θέμα ελλείψεων κρέατος – γαλακτοκομικών

    Δεν θα έχουμε πρόβλημα, για το δεκαήμερο που απαγορεύουμε την μετακίνηση των ζώων. Την επόμενη εβδομάδα, 31 Οκτωβρίου που λήγει το δεκαήμερο θα επανεξεταστούν τα μέτρα, τόνισε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «απαιτείται άμεση δράση γιατί «αυτό το διάστημα είναι η εποχή που τα ζώα αναπαράγονται και γεννάνε αφενός και αφετέρου από αρχές Νοεμβρίου αρχίζουν οι σφαγές των αμνοεριφίων ενόψει των εορτών».

    Και η πανώλη και η ευλογιά είναι αμιγώς ζωονόσοι που δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο. Δεν υφίσταται απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας. Συγκεκριμένα, το γάλα, υφίσταται παστερίωση αντί για τους 68 βαθμούς λίγο υψηλότερα στους 72 βαθμούς επί 15 δευτερόλεπτα, πρόσθεσε ο κ. Κέλλας συνοψίζοντας:

    «Έχουμε περί τα 12 εκατομμύρια αιγοπρόβατα. Αυτή τη στιγμή έχουν θανατωθεί 35.000 αιγοπρόβατα λόγω πανώλης και τώρα είμαστε στα 17.000 λόγω ευλογιάς. Η πανώλη είναι σε αποδρομή. Έχουμε τελειώσει από πανώλη. Από ότι φαίνεται 11 περιφέρειες της χώρας έχουν απελευθερωθεί. Είχαν μείνει δύο περιφέρειες, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και η Περιφερειακή Ενότητα Κορίνθου, όπου και εκεί έχουμε τουλάχιστον 15 μέρες χωρίς κρούσμα».

    «Iσχύει ότι υπάρχει έλλειμμα κτηνιάτρων λόγω των μνημονίων και λόγω των αποχωρήσεων. Θα προκηρυχθούν θέσεις κτηνιάτρων», ανέφερε τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ