Κυριακή 19.01.2025
More

    «Δίχτυ προστασίας» 24 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι

    Μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση αποτελεί η συνέχεια της διάσκεψης του Eurogroup, όπως τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία για «γρήγορη και ισχυρή» επανεκκίνηση.  

    Κατά τον ίδιο, το σχέδιο ενσωματώνει παρεμβάσεις ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ και βασίζεται σε τρεις πυλώνες: τη χρηματοδότηση με περίπου 100 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της εργασίας από το πρόγραμμα Sure της Κομισιόν, τη χρηματοδότηση με περίπου 200 δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μόχλευση ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία και τρίτον τη χρηματοδότηση με 240 δισεκ. ευρώ, περίπου δηλαδή το 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM.

    Ως προς το τελευταίο σκέλος, σχολίασε η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών δέχονται ως μοναδική προϋπόθεση την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και τη χρήση των χρημάτων αυτών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού «χωρίς άλλους όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις».

    «Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις» κι έχουν στόχο τη χαμηλού κόστους χρηματοδότηση για όλες τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Κάτι που μπορεί να γίνει με την έκδοση ειδικού ευρωομολόγου. Τόνισε πάντως ότι αν και υποστηρίζουμε την έκδοση ευρωομολόγου δεν πρέπει να υποτιμούμε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει ήδη σε κοινοτικό επίπεδο.

    Σε εθνικό επίπεδο, πέραν του ευρωπαϊκού η κυβέρνηση έχει ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. «Ήδη εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ενώ προωθείται η επανάληψή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Επομένως τα δημοσιονομικά μέτρα φθάνουν μέχρι και 14 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου».

    Δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας 24 δισ. ευρώ

    Επιπλέον υλοποιείται ένα πακέτο στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες αυτών των ημερών, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκ. ευρώ ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ένα συνολικό πακέτο ύψους 24 δισεκ. ευρώ δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019».

    Για την κυκλοφορία ανήμερα του Πάσχα

    Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας την ημέρα του Πάσχα και επανέλαβε ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι και στις εθνικές οδούς και στους άλλους δρόμους.

    Αναφορικά με τη διαδικασία ανάσχεσης του κορωνοϊού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι «αργή και μακρόσυρτη. Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη». Ξεκαθάρισε ότι πάμε καλύτερα από άλλες χώρες αλλά «τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά» και επέκρινε δημοσιεύματα για υποτιθέμενα σχέδια που αναφέρουν διάφορες ημερομηνίες, επισημαίνοντας ότι αποτελούν fake news.

    Έκτακτη ενίσχυση σε 113.780 εργαζόμενους στην υγεία

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας: «Δεν είναι αυτή η περίοδος για ανεύθυνα παιχνίδια, ούτε για επιπολαιότητα, ούτε για εφησυχασμό. Οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τις συμβουλές των ειδικών και τις αποφάσεις της Πολιτείας, ώστε να κρατήσουμε χαμηλά τα επίπεδα των κρουσμάτων και να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση». Τόνισε ότι «για το σκοπό αυτό, ενόψει πιθανών αποδράσεων για το Πάσχα, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι και αυξάνονται τα πρόστιμα για καταχρηστικές μετακινήσεις σε χωριά και εξοχικές κατοικίες. Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα, σε νέες και παλιές εθνικές οδούς και παράδρομους θα είναι συνεχείς και αυστηροί». Απηύθυνε επίσης έκκληση «σε όλους τους συμπολίτες μας να μην ξεχνούν ότι αν επικαλεστούν μετακίνηση με το πρόσχημα της πρώτης κατοικίας, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων. Σε ό,τι αφορά τις ημέρες του Πάσχα, τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού, φέτος θα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις Εκκλησιές μας. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, έτσι ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε, όλοι μαζί, τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσής μας. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές».

    Ενίσχυση του συστήματος Υγείας

    Αναφορικά με την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «συνεχίζουμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνουμε τις Μ.Ε.Θ. και πραγματοποιούμε σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 – που ήταν πριν από δυόμιση μήνες – στις 952, δηλαδή αύξηση κατά 68%. Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ενώ 2.500 εξ’ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί.

    Στο μεταξύ ξεκίνησε από χθες η διαδικασία για τη συγκρότηση 500 Κινητών Ομάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, χωρισμένων σε δύο βάρδιες, οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες και θα παίρνουν δείγματα βιολογικού υλικού από πρόσωπα που πιθανό να έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό».

    Για την Παιδεία

    Καταγράφηκαν 1.885.000 συμμετοχές μαθητών σε ψηφιακές τάξεις (Webex) και 71.701 εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει την προσωπική ψηφιακή τους τάξη, ενώ είχαν δημιουργηθεί 113.974 ψηφιακές τάξεις. Στην ασύγχρονη εκπαίδευση, περισσότεροι από 913.000 μαθητές και 166.000 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

    Στα δημόσια Ι.Ε.Κ.: Το 84% των μαθημάτων που διενεργούνταν διά ζώσης είναι ήδη ενταγμένα στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. Το 86% των εκπαιδευτών και το 89% των καταρτιζόμενων έχουν κωδικούς πρόσβασης σε ασύγχρονη εκπαίδευση.

    Στα Πανεπιστήμια: Το 96,35% των μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Σήμερα θα ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως, η ύλη των εξετάσεων της Γ’ Λυκείου, ώστε να αφεθούν απερίσπαστοι στην προετοιμασία τους οι μαθητές μας.

    Σε ερώτηση για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που προβλέπει άνοιγμα των εκκλησιών από τις 13:00 έως τις 17:00 ο κ. Πέτσας είπε ότι η εκκλησία έχει δείξει μια πολύ υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές, δύσκολες αποφάσεις και η συνεργασία με την πολιτεία είναι συνεχής και σε πολύ καλό επίπεδο.

    «Και για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση ιδίως από την Μ. Τετάρτη και μετά» είπε και υπογράμμισε «για το ωράριο εξετάζουμε διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός», υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακινήσεις στις εκκλησίας, αλλά παρεμπιπτόντως «μπορεί κάποιος όταν κάνει μια άλλη έξοδο να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία περνώντας από την εκκλησία της ενορίας του. Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός, σε συνεργασία με την εκκλησία, λέγοντας ότι αυτό το διάστημα μένουμε στο σπίτι, δεν πηγαίνουν στις εκκλησιές μας και φροντίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών».

    Για το Άγιο φως σημείωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά του στην Ελλάδα και ανά την επικράτεια και σε συνεργασία με την εκκλησία θα υπάρξει συνεννόηση, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

    Για το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και τη φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις απολύσεις από τις 18 Μαρτίου και μετά έβαλε ένα φρένο στις απολύσεις, άρα οι θέσεις εργασίας σε μεγάλο βαθμό προστατεύονται. «Δεν είναι ώρα για πλειοδοσία αλλά για ευθύνη. Τα όποια ταμειακά διαθέσιμα του κράτους τα οποία φυσικά δεν είναι 50 δις, είναι περίπου 36 δις, θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε με τρόπο που θα σέβεται την άγνοια μας. Διότι έχουμε άγνοια, όπως παραδέχθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το χρόνο που θα τελειώσει αυτή η υγειονομική κρίση. Επομένως τα χρησιμοποιούμε με σύνεση».

    Για την επιστρεπτέα προκαταβολή των επιχειρήσεων και τη συμμετοχή τους σε αυτό το πρόγραμμα είπε: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η ανταπόκριση η οποία θα θέλαμε. Γι’ αυτό και χθες καλέσαμε όσους έχουν μικρομεσαία επιχείρηση να σπεύσουν να επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα γιατί τους αφορά. Είναι ένα πρόγραμμα για πέντε χρόνια, τον πρώτο χρόνο δεν πληρώνουν καμία δόση, οι δόσεις επιμερίζονται τα 4 χρόνια, με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Επομένως τους ευνοεί και τους καλούμε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να μπουν στη σχετική πλατφόρμα έως τις 10 Απριλίου».

    Τέλος σε ερώτηση για το εάν ένα δάνειο από μια πιστωτική γραμμή τον ESM συνεπάγεται και μνημόνιο απάντησε αρνητικά και υπογράμμισε ότι αυτό το οποίο εξετάζεται, είναι να υπάρξει χρηματοδότηση μέχρι 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους από τον ESM, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πέραν φυσικά των αυτονόητων δηλαδή τον σεβασμό στις ευρωπαϊκές συνθήκες και ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από τον κορωνοϊό.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ