Μέτρα 500 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά
Μέτρα συνολικού κόστους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά που πλήττονται από το ράλι της ενέργειας ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «είναι σαφές ότι αυτή η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει μία νέα πρόκληση για όλα τα κράτη. Πρόκληση που οφείλει να απαντηθεί με δράση», είπε ο υπουργός Οικονομικών ξεκινώντας την εισήγησή του.
Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:
- Τον διπλασιασμό της επιδότησης στην έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους. Το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης υπολογίζεται σε 326 εκατ. Ευρώ.
- Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης. Το επίδομα αυξάνει 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο και 59% για νοικοκυριά με δυο τέκνα. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει στα 100 ευρώ. Το κόστος αυτής της πολιτικής ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει πρωτοβουλίες για να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση και τόνισε ότι η κυβέρνηση με μειώσεις φόρων επιχειρεί να βελτιώσει το εισόδημα των πολιτών και ειδικά της μεσαίας τάξης προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αναταράξεις.
Η κρίση τόνισε ότι προκαλεί σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά και κυρίως τα ευάλωτα. Αποτελεί μία πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Υπογράμμισε ότι η χώρα προχώρησε σε πρωτοβουλίες όπως:
- Σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταθέσαμε πρόταση για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης
- Συνυπογράψαμε με πέντε Ευρωπαίους υπουργούς κοινή δήλωση για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία
-Σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση θα εφαρμόζει πολιτικές για να καλύπτει πρόσκαιρες αναταράξεις για το σύνολο της κοινωνίας αλλά κυρίως της μεσαίας τάξης. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 5,2% το διαθέσιμο εισόδημα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, αναφέρθηκε αρχικά στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει αυξηθεί από την αρχή του χρόνου έξι φορές, και ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις, όπως σημείωσε.
Η απότομη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.
Η ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι δέχτηκαν να προχωρήσουν σε εκπτώσεις που σε συνδυασμό με την επιδότηση 30 ευρώ την kWH σημαίνει ότι τα νοικοκυριά για κατανάλωση έως 600 kWH θα δουν αύξηση μόνο δύο με τρία ευρώ.
Αυτή τη στιγμή η kWH θα επιδοτείται με 60 ευρώ.
Αυτό σημαίνει απευθείας κρατική επιδότηση 18 ευρώ για τα μέσα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 300kWH τον μήνα. Η ΔΕΗ θα αναλάβει να προχωρήσει σε επιπλέον έκπτωση.
Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, η μηνιαία επιδότηση θα είναι 24 ευρώ τον μήνα, ώστε να μην δουν καμία αύξηση στον λογαριασμό τους.
Το ύψος της ενίσχυσης θα επανεκτιμηθεί μετά από δύο μήνες.
Για τη θέρμανση, η ΔΕΠΑ εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση, ειδικά για τους καταναλωτές φυσικού εμπορίου, τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας στα νοικοκυριά.
Επιδότηση
Περισσότεροι από 1.000.000 νοικοκυριά θα λάβουν στήριξη με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο επίδομα θέρμανσης, καθώς αυξάνεται το κονδύλι σε 168 εκατ. ευρώ και διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια.
Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59% και η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Σχετικά με α εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται από τα 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ. Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης η ενεργειακή κρίση είναι για την Ελλάδα μια ακόμη εξωγενής κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση μετά την πανδημική, την κλιματική, τη μεταναστευτική και την κρίση επιθετικότητας της Τουρκίας.
Αλλαγές επί του επιδόματος θέρμανσης 2021-2022
Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης συμπληρώνουν τη μεταρρύθμιση που έγινε το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών όταν περιλάβαμε στο κοινωνικό αυτό μέτρο πρόσθετα καύσιμα (φυσικό αέριο, πέλετ, υγραέριο και καυσόξυλα) και μετρήσαμε, με βάση μια εξαιρετική μελέτη της ΕΜΥ, τις θερμαντικές ανάγκες σε κάθε οικισμό και γειτονιά της Ελλάδας, ώστε η βοήθεια αυτή να δίνεται με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Με τη βοήθεια και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το επίδομα, φέτος ειδικά, διευρύνεται τόσο στο ύψος όσο και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, ώστε να καλύψει πολύ μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών.
Συγκεκριμένα:
Αύξηση ύψους επιδότησης
▪ Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Αναλυτικά:
o Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
o Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
o Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
o Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.
Ενδεικτικά:
§ Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
§ Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
§ Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
§ Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.
Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης
▪ Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:
o Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
o Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:
§ Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
§ Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.
▪ Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:
o Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
o Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.
▪ Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.
▪ Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.
Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Το κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει, από 84 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για φέτος, στα 168 εκατ. ευρώ.