Παρασκευή 22.11.2024
More

    Δώρο Πάσχα: Μέχρι σήμερα η πληρωμή – Τι μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν καταβληθεί

    Μέχρι σήμερα ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει το δώρο Πάσχα

    Μέχρι σήμερα Μεγάλη Τετάρτη είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να καταβάλλει το δώρο Πάσχα.

    Για το δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

    Ενέργειες εργαζομένου αν δεν καταβληθεί

    Σε περίπτωση που το δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, ο/η εργαζόμενος ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

    Η μηνυτήρια αναφορά για τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα, διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί ατομική δίωξη σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

    Ο/η εργαζόμενος ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

    Στη μηνυτήρια αναφορά για τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

    Σε κάθε περίπτωση, για τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα, μέσα στην προθεσμία που έχει οριστεί, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επέμβουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

    Ποιοι δικαιούνται δώρο Πάσχα

    Δώρο Πάσχα δικαιούνται όλοι οι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Για τον υπολογισμό του ποσού, που δικαιούται ο/η εργαζόμενος για το δώρο Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

    Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Άρα, αν κάποιος εργαστεί για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

    Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια για ολόκληρο το διάστημα αυτό, είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία του δώρου Πάσχα.

    Η αναλογία αυτή για το δώρο Πάσχα υπολογίζεται ως εξής: Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.

    Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα

    Το δώρο Πάσχα ορίζεται βάσει των αποδοχών που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα.

    Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

    Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Ως τακτικές αποδοχές ορίζονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ), εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

    Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Άρα, ο μισθωτός θα λάβει το δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ